Nieuw vogelgriepvaccin voor kippen

Onderzoekers van onder meer het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad hebben een verbeterd en veilig vaccin ontwikkeld, dat geschikt is voor grootschalige vaccinatie van pluimvee.

Trefwoorden: #Centraal Veterinair Instituut, #kippen, #pluimvee, #Rijksuniversiteit Groningen, #Universitair Medisch Centrum Groningen, #Universiteit Utrecht, #vaccin, #virus, #vogelgriep, #vogelgriepvirus, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Andere partners in dit onderzoek zijn de Rijksuniversiteit Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Universiteit Utrecht.

Het nieuwe onderzoek heeft geresulteerd in een vaccin dat alleen dode virusdeeltjes bevat en daardoor veilig is voor mensen. De dode virusdeeltjes zijn ingebouwd in een matrix van inuline (een inerte suiker) en het vaccin wordt geproduceerd in de vorm van een poeder waardoor het ook nog eens zeer stabiel is.

De vernevelde fijne poederdeeltjes kunnen geïnhaleerd worden door de kippen. In tegenstelling tot klassieke influenza vaccins hoeft nu dus niet elk individueel dier geïnjecteerd te worden en is grootschalige toediening (massa applicatie) mogelijk.

In een vorige week verschenen publicatie in het toonaangevende tijdschrift Vaccine laten de onderzoekers zien dat het vaccin kippen beschermt tegen de vogelgriep (type H5N1) wanneer het via de luchtwegen wordt toegediend.

De nieuwe technologie maakt het mogelijk om in de toekomst zonder veiligheidsrisico’s grootschalig kippen te vaccineren en zodoende een nieuwe uitbraak van vogelgriep te voorkomen.