Dag van de Wetenschap: de ’verboden’ laboratoria van het von Karman Instituut

Nu zondag open ook het befaamde von Karman Instituut voor stromingsdynamica zijn deuren voor het grote publiek in het kader van de Dag van de Wetenschap. "Een unieke gelegenheid".

Trefwoorden: #dag van de wetenscahp, #onderzoek, #rolls royce, #ruimtevaart, #snecma, #stromingsdynamica, #umicore, #von karman

Lees verder

research

( Foto: von Karman Instituut )

ENGINEERINGNET – Het von Karman Instituut in Sint-Genesius-Rode bij Brussel nam ook vorig jaar deel aan de Dag van de Wetenschap. Dat blijkt goed in de smaak gevallen te zijn, want het instituut opent dit jaar opnieuw zijn deuren.

Deze maal willen de onderzoekers hun score van 350 bezoekers nog verbeteren. Dat doen ze door een 'verboden' laboratoria open te stellen, zoals de Longshot, een hogesnelheidswindtunnel voor hypersone testen tot 15 keer de geluidsnelheid, en de Plasmatron, een plasma generator die thermische belasting simuleert gedurende de terugkeer van een ruimtetuig in de atmosfeer.

'Bezoekers zullen gegidst worden door tunnels en unieke laboratoria, en zullen getuige zijn van experimenten die een duidelijk antwoord geven op deze en andere vragen', stelt het instituut in een mededeling.

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen deelnemen aan allerhande experimenten. Rondleidingen worden gegeven in het Nederlands, Frans of Engels.


PRAKTISCH
Waterloosesteenweg, 72, 1640 Sint-Genesius-Rode
Open op zondag 23 november 2014 van 10 tot 16 uur.

ACHTERGROND
Het von Karman Instituut (VKI) is een onderzoeks- en opleidingscentrum, gespecialiseerd in stromingsdynamica, dat wereldfaam geniet. Elk jaar leidt het ongeveer 130 studenten op afkomstig uit de verschillende NAVO-lidstaten. Als federaal instituut stelt ze ongeveer 108 mensen te werk en verricht ze experimenteel onderzoek voor de lucht- en ruimtevaart, inzake turbomachines, de stuwkracht, alsook op het vlak van het leefmilieu en industriële procedés.

Het VKI doet aan contractonderzoek voor verschillende ondernemingen (Techspace Aero, Snecma, Umicore, ArcelorMittal, Rolls Royce,…) en voor internationale organisaties (het Europees Ruimtevaartagentschap, de Europese Commissie,…).

Dankzij haar unieke installaties neemt het VKI ook deel aan het project van Swiss Space Systems dat erop gericht is de ruimte toegankelijker te maken.