Opschaling biobutanol productieproces Celtic Renewables

De Gentse proefplant Bio Base Europe mag voor Celtic Renewables een nieuw proces opschalen naar industriële hoeveelheden. Het haalt biobutanol uit bijproducten van whiskyproductie.

Trefwoorden: #Bio Base Europe, #biobutanol, #Celtic Renewables, #productieproces, #proefplant

Lees verder

Magazine

( Foto: Celtic Renewables )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Celtic Renewables, een biobrandstofbedrijfje uit Edinburgh dat stilaan wereldfaam begint te genieten, heeft een overeenkomst afgesloten met de Vlaams-Nederlandse Bio Base Europe Pilot Plant in Gent.

De bedoeling is dat het Schotse bedrijf er de volgende testfase laat uitvoeren van zijn innovatief proces om bijproducten uit de whisky-industrie om te zetten in een biobrandstof, en meer bepaald in biobutanol. In de proefplant zal getracht worden het proces op te schalen naar industriële hoeveelheden. De volgende stap is een eerste commerciële demonstratie-installatie in Schotland, waarvoor de plannen naar verluidt op tafel liggen.

Celtic Renewables Ltd wordt internationaal gezien als één van de meest innovatieve jonge bedrijven die werken met hernieuwbare grondstoffen binnen het VK. De start-up is een spin-off van het Biofuel Research Centre dat in 2007 door Professor Martin Tangney werd opgericht vanuit de Edinburgh Napier University.

De jonge onderneming heeft al twee financieringsrondes achter de rug: het haalde meer dan 2 miljoen euro op bij privé-investeerders en wist de Britse overheid te overtuigen een subsidie van meer dan meer dan 1 miljoen euro toe te kennen. Daar staat tegenover dat de onderneming de ambitie heeft om in het Verenigd Koninkrijk een heel nieuwe industriesector met een jaarlijkse omzet van 125 miljoen euro in het leven te roepen.

Het groeipotentieel mag dan ook groot genoemd worden: de Britse productie van malt whisky vertegenwoordigd een zakencijfer van niet minder dan 4 miljard pond en brengt jaarlijks 1,6 miljoen liter 'pot ale' en 500.000 ton 'draff' voort. Beide zijn bijproducten van het productieproces, afvalstoffen die de techstarter via fermentatie weet te converteren naar biobutanol. Onder de biobrandstoffen heeft biobutanol als grote troef dat het kan dienen als brandstof voor voertuigen zonder dat aanpassingen aan de motor nodig zijn.

Het contract - overigens voor een niet nader genoemd bedrag afgesloten -
past perfect bij het opzet van de Bio Base Europe Pilot Plant, die speciaal is opgericht als proeffabriek voor industriële biotechnologie om een duurzame biogebaseerde economie te stimuleren en te katalyseren. Ze werd op 11 juni 2012 door toenmalig Vlaams minister-president Peeters en de Nederlandse vicepremier Verhagen geopend, tegelijk met een trainingcentrum in Terneuzen.

Professor Wim Soetaert, CEO van Bio Base Europe Pilot Plant: «Celtic Renewables dat geavanceerde biobrandstof en duurzame chemicaliën maakt uit nevenproducten van de whiskyproductie, is exact het soort innovatie dat wij willen ondersteunen. In dit opzicht is ons partnerschap een perfecte synergie.»