Rioolwaterzuiveringsproject voor stad Leuven nadert voltooiing

Grontmij past SHARON-technologie, ontwikkeld met TU Delft, toe bij RWZI-project om in opdracht van Aquafin stikstof uit afvalwater met hoge ammoniaconcentraties te verwijderen.

Trefwoorden: #ammonia, #grontmij, #rioolwater, #rwzi, #sharon, #stikstof, #techniek, #waterzuivering

Lees verder

Techniek

( Foto: Grontmij )

ENGINEERINGNET.BE – Momenteel wordt hard gewerkt om in de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Leuven een SHARON-installatie te plaatsen. De werken zullen nog voor eind 2014 voltooid zijn, laat het ingenieursbureau Grontmij ons weten.

SHARON staat voor ‘Stable High activity Ammonia Removal over Nitrite’. In het proces wordt ammonium met behulp van bacteriën via nitriet omgezet in stikstofgas. Dat gebeurt zonder tussenkomst van nitraat.

Stikstofverwijdering via deze nitrietroute bespaart in vergelijking met een normaal proces 25% op de beluchtingenergie en vergt 40% minder koolstof voor denitrificatie, claimt Grontmij.

Er wordt zo ook 40% minder bioslib geproduceerd. Dit betekent op verschillende vlakken een belangrijke kosten- en energiebesparing op de bedrijfsvoering. Bovendien verlaagt het procedé het stikstofgehalte en verhoogt het het totale stikstofrendement, waardoor ook de kwaliteit van gezuiverd afvalwater significant verbetert.

De technologie in kwestie is ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft. Grontmij Nederland heeft er een patent en paste het procedé al toe op tal van waterzuiveringsinstallaties. Voor Vlaanderen gaat het om een primeur.

Volgens Grontmij is zijn techniek energiezuinig, kosteneffectief, snel te installeren en neemt hij in vergelijking met conventionele systemen weinig ruimte in beslag.


HET PROJECT
Het SHARON-systeem is in eerste instantie ontwikkeld voor de behandeling van rejectiewater van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Rejectiewater is een stikstofrijk restwater dat vrijkomt bij de ontwatering van slib. Dit restwater vertegenwoordigt 10 tot 40% van de totale hoeveelheid stikstof van een rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Naast het rejectiewater wordt, op de installatie in Leuven, tevens een stikstofrijke condensaatstroom geïntroduceerd die afkomstig is van de slibdroger. Deze condensaatstroom is rijk aan koolstof, waardoor geen externe koolstofbron zoals methanol nodig is voor denitrificatie.

De afstelling en sturing van beide processtromen in het SHARON-proces vraagt voor dit project bijzondere aandacht. Dit zowel voor de belasting als voor de reactortemperatuur.