• 02/12/2014

Shortlist Agoriaprijs 2014 bekend

Agoria maakte de 3 finalisten van de Agoriaprijs 2014 voor de beste technologiescriptie bekend. Op 18 december wordt duidelijk wie in voetsporen treedt van Ken Vanherpen.

Trefwoorden: #Agoria, #scriptieprijs, #shortlist

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - In samenwerking met Scriptie vzw, organisator van de Vlaamse Scriptieprijs, nomineerde de federatie van de technologische industrie 3 scripties die blijk geven van veelbelovend creatief technologisch onderzoek.

  • Jasper Van Hoorick, Master in de Chemie - Universiteit Gent, met “Tunable Hydrogel-Polyester Combination Scaffolds for Tissue Engineering Purposes?”

    In zijn scriptie trok chemicus Jasper Van Hoorick ten strijde tegen chronische rugpijn. Rugklachten komen vaak voort uit beschadigde tussenwervelschijven. Op basis van een 3D-printer en gelatine ontwikkelde Van Hoorick implantaten die weefselregeneratie mogelijk moeten maken.

    Hoewel er nog een lange weg af te leggen is, kan die technologie op termijn mogelijk helpen om nieuwe tussenwervelschijven te kweken uit lichaamseigen cellen.

  • Cyriel Notteboom en Menno Hochstenbach, Masters in de Ingenieurswetenschappen: werktuigkunde - KU Leuven, met “Ontwerp en bouw van een onbemand vliegtuig voor autonoom pakkettransport met gecontroleerde transitie van verticaal opstijgen naar voorwaartse vlucht”

    Voor hun masterproef ontwierpen en bouwden Cyriel Notteboom en Menno Hochstenbach de VertiKUL, een drone die geschikt is voor pakkettransport.

    Hun unieke ontwerp combineert de hoge snelheid van een vliegtuig met de opstijg- en landingscapaciteiten van een helikopter en kan een pakketje oppikken en 30 kilometer verder afzetten.

  • Giel Van den Broeck, Master in de Ingenieurswetenschappen: energie - elektrische energie - KU Leuven, met “Overall voltage stability with the presence of distributed energy resources in a low voltage DC network”

    Hoewel het aandeel hernieuwbare energie en elektrische wagens in de lift zitten, is ons huidige elektriciteitsnet daar niet op voorzien. Technici zoeken daarom naar andere en efficiëntere oplossingen.

    Een mogelijke piste is om meer gelijkspanning in plaats van wisselspanning in het elektriciteitsnet te gebruiken. In zijn scriptie ontwikkelde Van den Broeck een simulatietool die ontwerpers en onderzoekers in staat stelt de effecten van een gelijkspanningsnet te analyseren, ook voor zeer uitgebreide gelijkspanningsnetten.

Op de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs op 18 december in de Concertstudio in Kortrijk raakt bekend wie Ken Vanherpen opvolgt.

Die schreef de prijs vorig jaar op zijn naam dankzij de methode die hij ontwikkelde om op basis van een GPS en bestaande sensoren in personenwagens defecten in het wegdek automatisch in kaart te brengen.

De winnaar van de Agoriaprijs ontvangt een geldsom van €500 en krijgt een masterclass in innovatiemanagement bij Vlerick Business School (t.w.v. €9.495) aangeboden.

Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria, komt de prijs samen met Walter Van Dyck, professor innovatiemanagement aan Vlerick, aan de laureaat overhandigen.


(Arnaud Zonderman)

Op de foto:
vlnr Wilson De Pril(Agoria), Ken Vanherpen (winnaar 2013) en Walter Van Dyck (Vlerick)