Transportcomponent op aardgasfactuur naar omlaag

Vanaf 1 januari 2015 dalen alle tarieven voor vervoersdiensten van aardgas met 7% of met 31,5 miljoen euro. De Belgische energieregulator CREG keurde het voorstel van Fluxys daarover goed.

Trefwoorden: #aardgas, #Creg, #economie, #energie, #fluxyx

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fluxys / © E. Manderlier )

ENGINEERINGNET.BE - De CREG en Fluxys Belgium laten weten samengewerkt te hebben om onder meer het efficiënte kostenbeheer dat Fluxys de afgelopen jaren heeft bereikt, correct in de vervoerstarieven te verwerken. Daarnaast hebben ook de lagere financieringskosten naar verluidt een gunstig effect.

Een en ander leidt nu tot een tariefdaling van 7% voor het transport van aardgas die op 1 januari 2015 ingaat. Voor de eindgebruiker - zowel industrieel als privé - betekent dit een lagere energiefactuur. "Wij zien erop toe dat deze daling volledig wordt doorgerekend aan consumenten en bedrijven", stelt CREG.

Maar ook Fluxys, de beheerder van de infrastructuur voor vervoer en opslag van aardgas in België, heeft baat bij de tariefverlaging: "Door de lagere tarieven blijven we goed gewapend in de concurrentie met andere operatoren in Europa die actief zijn in de internationale doorvoer van aardgas. Dat draagt bij tot een verhoging van de competitiviteit van de Belgische economie."

Tot slot versterken de lagere tarieven de positie van het Belgische vervoersnet als draaischijf van de internationale gasstromen in Noordwest-Europa, signaleert CREG in een mededeling.