Consortium Bordenbouw tevreden over interesse in stuurkast ’Education Cabinet’

Het Consortium Bordenbouw blikt tevreden terug op 2014: zijn Education Cabinet voor het technisch onderwijs kon rekening op veel belangstelling.

Trefwoorden: #ABB, #bordenbouw, #education cabinet, #Eplan, #Festo, #onderwijs, #Phoenix Contact, #Rittal, #techniek

Lees verder

Opleiding

( Foto: Consortium Bordenbouw )

ENGINEERINGNET.BE - Met het Education Cabinet biedt het Belgische Consortium Bordenbouw – een samenwerkingsverband bestaande uit de leveranciers ABB, Eplan, Phoenix Contact, Rittal en Festo - een educatief zelfbouwpakket in de vorm van een stuurkast aan waarin alle aspecten van de bordenbouw aan bod komen.

De bedoeling is het technische onderwijs meer vertrouwd te maken met de nodige competenties. "Bordenbouw geniet in België een goede reputatie en biedt mooie carrièrekansen, maar dat is bij de jongeren niet altijd even goed bekend", stelt het consortium.

De betrokken leveranciers investeerden daarom in de gezamenlijke ontwikkeling van een 'Cabinet', een industriële behuizing die het samen met een elektrisch dossier, handleiding en een opleiding voor docenten in oktober 2013 in de markt zette.

"We zijn tevreden van de interesse", stelt de groep. "In 2014 gingen al 30 secundaire en hogescholen aan de slag met de Education Cabinet." Evenveel docenten volgende de bijhorende opleiding bij Anttec/Limtec.

Uit een sectorenquête in 2013, uitgevoerd door KH Limburg, bleek bovendien dat de moeilijke zoektocht naar geschoold personeel één van de grootste pijnpunten is van de Vlaamse bordenbouwers.

Het bedrijvenconsortium besliste daarom met 'peters' te werken. Dat zijn bordenbouwers die in samenwerking met een bepaalde school een aantal technische leerlingen onder hun vleugels nemen.

"Dat heeft zo zijn voordelen voor alle betrokkenen", stelt het consortium. "De bordenbouwer spoort talent op, de school professionaliseert haar opleidingen, en de leerling ziet zijn kansen op de arbeidsmarkt stijgen."

“We zien het peterschapsproject als een belangrijke investering in de sector,” aldus Guy Van der Veken van Rittal. “De rol van het consortium is duidelijk: het initiëren van de contacten en het faciliteren van de samenwerking tussen de hoofdrolspelers in dit verhaal.”

Zo namen aan een peterschapsdag op 29 januari 5 bordenbouwers en 12 scholen deel. "Op deze ontmoeting werden 2 stageplaatsen ingevuld door scholen waarmee we voordien nog geen contact hadden”, zegt Jurgen Schoofs, section manager bij Cofely Fabricom. “We hebben de scholen nadien ook uitgenodigd bij het opruimen van onze stockruimte, waarbij ze materialen hebben kunnen uitkiezen die in de school nog gebruikt kunnen worden.”

Nieuw voor 2015 is dat er een tweedaagse opleiding ‘Ontwerp van een industrieel bord’ specifiek voor de industrie wordt opgestart in samenwerking met het opleidingsinstituut Anttec/Limtec.