Agfa Graphics wint essenscia Innovation Award

Agfa Graphics uit Mortsel heeft met zijn nieuwe lagemigratie-inkt de essenscia Innovation Award gewonnen, een prijs die innovatie in de sector van de chemie en kunststoffen bekroont.

Trefwoorden: #agfa graphics award, #agfa inkt voeding, #essencia award, #inkt verpakking voedsel, #innovatie inkt

Lees verder

Nieuws

( Foto: Essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - Agfa Graphics uit Mortsel ontwikkelde een nieuwe lagemigratie-inkt. De nieuwe inkt en bijhorende inkjetdruktechnologie zijn zeer duurzaam en voor het eerst ook geschikt voor drank- en voedselverpakkingen.

In tegenstelling tot industriële inkjetinkten volhardt deze inkt wel op oppervlaktes als botervlootjes of plastic drankflessen. Dat maakt de inkt zeer voedselveilig op delicate verpakkingen. Bovendien is er minder inkt nodig en kan alles sneller in productie gaan.

Deze innovatie werd bekroond door essencia met de Innovation Award. De tweejaarlijkse prijs wordt door essenscia, de federatie van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences, uitgereikt aan een project dat een concrete, innovatieve oplossing biedt voor problemen van vandaag of morgen.

Met de prijs wil de federatie de voortdurende innovaties uit de sector extra in de verf zetten en bij het grote publiek bekend maken. De winnaar krijgt een cheque ter waarde van 30.000 euro.

Marc Graindourze, manager business development industriële inkjetinkten, kreeg de prestigieuze Award gisteren uit handen van prinses Astrid tijdens een plechtige ceremonie op het Academiënpaleis in Brussel.

Voor deze tweede editie ontving de jury in totaal 25 projecten. Na beraadslaging werden 7 projecten weerhouden waaruit 1 winnaar is gekozen: Agfa Graphics voor zijn “lagemigratie-inkt”.


De andere genomineerde projecten:

  • Proviron uit Hemiksem/Oostende met een voedingssupplement voor kuikenvoeder waardoor antibiotica overbodig worden
  • Eurogentec uit Seraing met een unieke technologie om DNA-plasmide, nodig voor vaccins, te produceren op veel grotere schaal en goedkoper dan tot nu toe mogelijk was
  • Airopack uit Heist-op-den-Berg met een nieuwe spuitbus zonder gas, gemaakt van recyclebaar en doorzichtig plastic
  • Realco uit Louvain-la-Neuve met een enzymatisch middel dat door de pantser van een biofilm breekt en hardnekkige bacteriën in ziekenhuizen en restaurants vernietigt
  • Recticel uit Wetteren met ultralichte dashboards die te vinden zullen zijn in de nieuwe generaties wagens van de grote autoconstructeurs
  • Taminco uit Gent met een solvent, afbreekbaar in het milieu en veilig voor de gezondheid.