Kuka Innovation Award moet brug slaan tussen wetenschap en industrie

Robotontwikkelaars die hun kennis op proef willen stellen, kunnen meedingen naar de internationale Kuka Innovation Award 2015. Voor het winnende team zit er 20.000 euro in de prijzenpot.

Trefwoorden: #award, #Kuka, #Kuka Innovation Award, #research, #robot, #robotica, #techniek

Lees verder

Techniek

( Foto: Kuka Labs )

ENGINEERINGNET – Ontwikkelaars van roboticasoftware kunnen hun hartje ophalen bij robotbouwer Kuka. Ze kunnen hun programmeerkunst toetsen aan die van collega-ontwikkelaars en -onderzoekers uit de hele wereld door aan de Kuka Innovation Award 2015 deel te nemen.

Je moet dan wel over een LBR iiwa ('intelligent industrial work assistant') beschikken, want dat is een vereiste. 'Maar desnoods kun je er eentje lenen van ons voor de duur van de wedstrijd', meldde Kuka in een mededeling. Helaas gold dat aanbod maar tot 14 oktober van dit jaar, maar het toont wel aan dat het fabrikant menens is.

"De prijs moet een brug staan tussen wetenschap en de industrie," klinkt het in dat verband. Vertaling: de constructeur wil duidelijk een vinger aan de pols houden van wat er - vaak buiten zijn medeweten - in laboratoria rond zijn machines ontwikkeld wordt.

De LBR is de lichtgewichtrobot van Kuka die speciaal ontworpen is om op een veilige manier samen te werken met mensen. Dat type machine staat te boek als één van de toekomstpaden om met robotica nieuwe markten aan te boren. Denk maar aan een servicerobot naast je (ziekenhuis)bed, of, in de industrie, de robot die onder lichte, manuele impulsen van zijn operator stalen platen door het atelier sleurt.

Inschrijven kan nog altijd tot 15 februari 2015. De uitreiking vindt plaatst tijdens de Hannover Messe.

Dit jaar was het overigens een ontwikkelingsteam van de Robotics and Perception Group van de Universiteit van Zurich dat aan de haal ging met de prijs van 20.000 euro.

Hun project: “Cooperative air-ground robotics: Removing obstacles in the way – search and rescue missions”. Er namen in totaal 30 teams deel.