50 Nederlandse laboranten naar ebola gebied

Nederland stuurt drie teams gespecialiseerde laboranten naar Liberia en Sierra Leone, om daar te helpen bij de strijd tegen de ebola epidemie.

Trefwoorden: #ebola, #epidemie, #Erasmus Medisch Centrum, #laboranten, #Liberia, #rode kruis, #Sierra Leone

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flickr - Day Donaldson )

ENGINEERINGNET.NL - De laboranten gaan werken in door Nederland aangekochte mobiele laboratoria die door het Joint Support Ship Karel Doorman naar het getroffen gebied zijn gebracht. Zij worden ingezet om bloed van patiënten te testen op ebolabesmetting.

Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) komt Nederland hiermee tegemoet aan een belangrijke behoefte: ‘De VN heeft laten weten dat er een schrijnend tekort is aan laboratoria en gespecialiseerd personeel. Met onze bijdrage wordt de medische testcapaciteit in de getroffen landen flink opgeschroefd: een cruciale bijdrage aan de bestrijding van de epidemie.’

De drie teams van vier of vijf laboranten zullen de komende maanden in rotaties van enkele weken gaan werken in mobiele laboratoria in Liberia en Siera Leone. In totaal worden ongeveer 50 laboranten ingezet, die speciaal zijn opgeleid voor het werken in door ebola getroffen gebieden.

Hiervoor heeft de overheid samengewerkt met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en hulporganisatie Save the Children. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport): 'Het is duidelijk dat we kennis en kunde in huis hebben om te helpen bij de bestrijding van ebola. Daar mogen we trots op zijn.

Belangrijker is dat mensen bereid zijn ter plekke te werken. Dat doen ze niet voor zichzelf maar in het belang van anderen. Ik heb daar diep respect voor'.

Nederland is een van de grotere donoren in de strijd tegen ebola. Tot nu toe heeft Nederland ruim 37 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarmee onder meer bijdragen aan de WHO, het Rode Kruis en UNICEF zijn betaald.

Daarnaast heeft Nederland de Karel Doorman ingezet voor goederentransport naar de getroffen landen. Het schip vertrekt vandaag uit Vlissingen voor een tweede transport en komt naar verwachting in de laatste week van december aan in West-Afrika.