NWO en waterbedrijven starten onderzoek naar schaliegas en water

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) start met KWR Watercycle Research Institute een vierjarig onderzoeksprogramma op het gebied van ‘Schaliegas en Water’.

Trefwoorden: #KWR Watercycle Research Institute, #milieurisico, #Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, #NWO, #onderzoeksprogramma, #Schaliegas

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Het programma richt zich op onderzoek naar de milieurisico’s voor het watersysteem bij productie van schaliegas in Nederland, mogelijkheden om deze risico’s te ondervangen en de werking van nationale en internationale wettelijke kaders.

Schaliegaswinning is onderwerp van nationaal en internationaal debat. Op dit moment wordt er in Nederland geen schaliegas gewonnen. Het kabinet doet momenteel onderzoek naar of schaliegas nuttig en noodzakelijk is, en of het verantwoord kan worden gewonnen.

Op eigen initiatief – in het kader van de Topsector Water – start nu ook een aantal kennisinstituten en waterbedrijven met gezamenlijk onderzoek om de vragen op het gebied van watermanagement in relatie tot schaliegaswinning te beantwoorden.

Watermanagement is bij de ontwikkeling van productielocaties voor schaliegaswinning een kritische factor. Vooral in de beginfase zijn grote volumes water nodig voor het zogenaamde ‘fracken’ van de winningen.

Met fracken worden scheurtjes in de schaliehoudende laag gemaakt, door water met zand en chemicaliën onder hoge druk in te brengen. Zo kan het schaliegas met minder weerstand gewonnen worden.

Vragen die daarbij rijzen, hebben te maken met veranderingen in de grondwaterkwaliteit door het fracken en met de kwaliteit en hergebruiksmogelijkheden van vrijkomend productiewater.

Het onderzoeksprogramma ‘Schaliegas en Water’ is een samenwerking van de volgende private en publieke partners: NWO, KWR, Universiteit Utrecht, Wageningen University, Universiteit van Amsterdam en de waterbedrijven Brabant Water, Oasen en WML.

Het programma richt zich op de Nederlandse situatie, met de locatiespecifieke geologie, hydrologie en bestuurlijke context.

Met het onderzoek willen de partijen bijdragen aan de afwegingen en besluitvorming rond de mogelijke risico’s en beheersmogelijkheden voor water en schaliegaswinning.

Ook levert het onderzoek meer kennis over de diepe ondergrond in Nederland; kennis die van belang is met het oog op de toenemende drukte in de ondergrond.