Zandsuppletie Nederlands-Colombiaanse duurzame oplossing tegen erosie

Dit moet de weg en de kustlijn tussen de monding van de rivier Río Magdalena en het stadje Ciénaga in Colombia beschermen tegen erosie.

Trefwoorden: #Arcadis, #Ciénaga, #Colombia, #Deltares, #erosie, #HKV, #Imares, #MTI-Holland/IHC Merwede Group, #Nederlands-Colombiaanse duurzame oplossing, #Royal HaskoningDHV, #Ruta Nacional 90, #Río Magdalena, #Witteveen+Bos, #Zandsuppletie

Lees verder

Nieuws

( Foto: NWP )

ENGINEERINGNET.NL - Tot die oplossing kwamen een Nederlands expertteam en hun Colombiaanse partners. Het team bezocht Colombia begin december.

De Colombiaanse Ruta Nacional 90 (RN90) dreigt door erosie in zee te verdwijnen. Tot op heden werden vooral harde constructies als maatregel genomen tegen erosie. Deze bleken veelal zeer kostbaar, niet effectief en duurzaam.

Een Nederlandse multidisciplinaire delegatie bestaande uit Arcadis, Deltares, HKV, Imares, MTI-Holland/IHC Merwede Group, Royal HaskoningDHV, Witteveen+Bos en Rijkswaterstaat kwam na overleg met hun Colombiaanse partners tot een duurzame oplossing: zandsuppletie.

Door zandsuppletie en vooral natuurlijke krachten zoals de wind en zee haar werk te laten doen, kan er weer een natuurlijke buffer ontstaan tussen zee en de weg.

Voor een definitieve keuze is nog aanvullend onderzoek nodig. Zo moet er duidelijkheid komen over de effectiviteit van verschillende vormen van zandsuppletie. Maar ook over de consequenties voor het milieu en het toekomstig design van de weg.

Een kleine Colombiaanse commissie definieert de komende maanden de vervolgstappen en monitort de voortgang.

De Nederlandse overheid ondersteunt waar nodig met technisch en projectmatig advies.


Op de foto:
Jan van Overeem (Arcadis) staat pers te woord bij km 19 in bijzijn van Colombiaanse ministers van Milieu en Transport.