Eerste test met herbruikbare raket mislukt

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX probeerde dit weekend een bij de lancering ingezette raket te recupereren door een landing op een vlot in de oceaan. Helaas zonder succes.

Trefwoorden: #Dragon, #elon musk, #Falcon 9, #herbruikbare raket, #International Space Station, #ISS, #ISS, #space x

Lees verder

Nieuws

( Foto: SpaceX - impressie van het vlot )

ENGINEERINGNET - Er werd met spanning uitgekeken naar het experiment van SpaceX.

De Falcon 9 raket werd ingezet om een capsule (Dragon) met voorraad naar het internationaal ruimtetstation (ISS) te brengen. SpaceX wilde proberen de raket te recupereren door deze te laten landen op een groot vlot in de Atlantische Oceaan. Het zou de eerste keer zijn dat een raket (grotendeels) zou gerecupereerd worden.

Elon Musk, CEO van SpaceX, kondigde echter aan dat het experiment niet gelukt was. De raket kwam hard neer op het vlot en dook alsnog de oceaan in. Hij bleef echter optimistisch want het experiment was geen totale ramp.

Musk maakt zich sterk dat mits aanpassingen het volgende keer wellicht wel kan lukken. Het recupereren van raketten kan immers volgens SpaceX de lanceringskost voor ruimtemissies significant doen dalen.

De bevoorrading van het ISS komt niet in gevaar. Dragon maakte zich in het tweede stadium van de vlucht na 10 minuten los van de raket en wordt verwacht zonder problemen het ISS te bereiken in ongeveer twee dagen.