Enquête bevestigt: ook jongste generatie heeft baksteen in de maag

Net als hun ouders willen jonge twintigers hun eigen woning kopen of bouwen. De meerderheid verwacht dit te kunnen doen in de komende tien jaar, blijkt uit een studie van Woningen Blavier.

Trefwoorden: #baksteen in de maag, #bouwen, #eigen huis, #jongeren, #woning, #woningbouw, #Woningen Blavier

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Jongeren zijn bereid om te besparen op vakanties, restaurants en kleding om hun droom te realiseren.

Ze hebben vrij traditionele verwachtingen rond een eigen woning. Daarbij zijn rust en comfort net zoals voor hun ouders belangrijke aspecten. Compact wonen zit in de lift. Kandidaat-bouwers en kopers verkiezen een kleinere woning omwille van comfort en energiebesparing.

Er is een groeiende interesse voor alternatieve woonvormen waaronder co-housing, kangoeroewonen en duplex wonen maar het blijft voorlopig, vooral bij de jongere generaties, nog een niche segment.

De studie is gebaseerd op een bevraging, door studiebureau i-Vox, van 600 Belgen, waarvan 22% 20-24 jarigen, 33% 25-34 jarigen, 27% 35-44 jarigen en 18% 45-55 jarigen.

De voorkeur van de 20-24-jarigen gaat naar het kopen van een instapklare woning (46%) of van een bestaande woning kopen om te renoveren (19%). Bij de generatie 25-34 jarigen verkiest 1 op 3 om instapklaar te kopen of een bestaande woning te kopen en te renoveren. In beide leeftijdsgroepen wil 14% liefst een eigen woning bouwen.

Het blijft niet bij dromen. 4 op 10 van de 20-24 jarigen heeft ook werkelijk de intentie om een woning te kopen, 7% om te bouwen en 5% om zijn eigen woning te renoveren. De overige 44% heeft nog geen plannen.

80% verwacht om voor zijn veertigste een eigen woning te kunnen kopen. Zelfs 4 op 10 van de jongste generatie verwacht hun droom al binnen maximum 5 jaar te kunnen waarmaken. Vooral 20-24 jarigen (40%) willen in de stad te wonen.

De generatie 34-45 jarigen verkiest om op het platteland te wonen (1%). Meer dan de helft van alle respondenten (56%) vindt dat grote woningen niet meer van deze tijd zijn. 85% verwacht dat mensen in de toekomst steeds kleiner gaan wonen.

Comfort en energiezuinigheid spelen hierbij een belangrijke rol. 3 op 4 vindt dat grote woningen teveel onderhoud vragen en 2 op 3 verkiest een kleinere woning om te besparen op verwarmingskosten.

Nog eens 52% kiest voor een kleinere woning om zo meer te kunnen investeren in energiebesparende oplossingen. 89% verwacht trouwens dat mensen steeds meer gaan investeren in energiezuinige woningen.

Uit de studie blijkt ook dat 44% vindt dat renovatie aanvankelijk goedkoper is dan nieuwbouw maar duurder wanneer je de renovatie- en woonkosten meerekent.

Verder valt ook op dat een BTW-verlaging van 12% naar 6% voor nieuwbouw voor 2 op 3 een reden zou zijn om eerder te bouwen dan te kopen.


ACHTERGROND
Woningen Blavier werd opgericht door Alain Blavier en in 2007 overgenomen door een groep rond gedelegeerd bestuurder Louis Amory. Vandaag levert het gemiddeld twee woningen per dag op.

Woningen Blavier beschikt over een team van 87 medewerkers en doet beroep op 500 gespecialiseerde onderaannemers waardoor het goed is voor 1.000 arbeidsplaatsen in de sector met een omzet van circa EUR 40 miljoen per jaar.