Rotterdams zelfherstellend elektriciteitsnet eerste keer in werking (+video)

Het zelfherstellende net van netbeheerder Stedin werd reeds in juni vorig jaar in gebruik genomen. Op 11 januari werd voor de eerste keer een stroomstoring automatisch opgelost.

Trefwoorden: #elektriciteit, #netbeheerder, #Rotterdam, #Stedin, #stroompanne, #zelfherstellend elektriciteitsnet

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - )

ENGINEERINGNET.NL - Zo’n 600 huishoudens, winkels en bedrijven in Rotterdam-Centrum zaten zondag 11 januari gedurende slechts 18 seconden zonder stroom in plaats van de gemiddelde twee uur. Deze storing was de eerste in het net en werd veroorzaakt door een defecte kabel.

Met het zelfherstellende elektriciteitsnet wordt de duur van een stroomstoring aanzienlijk ingekort. Geavanceerde ICT en elektrotechniek detecteren en isoleren de locatie van een defect in kabel of elektriciteitshuisje volledig automatisch en schakelen de overige delen van het desbetreffende net zelfstandig weer in.

Dit gebeurde zondag in de omgeving van de Beurs, Coolsingel, Korte Hoogstraat, Grotekerkplein en Hoogstraat. De overige klanten in de omgeving van de Blaak hadden na een uur weer elektriciteit.

Met de toepassing in Rotterdam is Stedin de eerste netbeheerder wereldwijd met een ondergronds zelfherstellend net. Delen van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben dit ook, echter alleen bij bovengrondse kabels op hoogspanningsniveau.

Voor de realisatie werd intensief samengewerkt met gerenommeerde partners op het gebied van ICT en elektrotechniek zoals het Franse Schneider Electric en het Duitse Siemens.


Stedin)

Video: