Punch Powertrain Solar Team op podium Abu Dhabi Solar Challenge

De zonnewagen van het Leuvense Solar Team eindigde als derde in de Abu Dhabi Solar Challenge, de eerste race voor zonnewagens in Midden Oosten.

Trefwoorden: #Abu Dhabi, #Punch Powertrain Solar Team, #solar challenge, #studententeam, #vierwieler, #zonnewagen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Punch Powertrain Solar Team )

ENGINEERINGNET.BE - Aan de Abu Dhabi Solar Challenge namen 15 teams uit 10 landen deel aan deze race. De Belgen mikten op een plaats in de top drie maar zijn vooral tevreden over hun prestatie als eerste vierwieler.

Dankzij een goede kwalificatie op het Yas Marina Circuit, het duurste F1 circuit ter wereld, mocht het Punch Powertrain Solar Team vrijdag als tweede aan de wedstrijd beginnen. Vlak na de start begon de zonnewagen voorzichtig aan de race.

Het parcours was de dag voordien al verkent door het team, waardoor de ideale strategie toegepast kon worden. Door de voorzichtige start moest het team enkele teams voorlaten. Na de middag begon het team aan een inhaalrace en rukte vervolgens op naar de derde plaats.

Voor de tweede wedstrijddag kreeg het team een heel ander parcours voorgeschoteld. Het landschap had nogal wat reliëf met steile hellingen, in totaal 2300 m aan hoogtemeters.

Het energiemanagement was essentieel om op een optimale snelheid de dag door te komen. Door de dag heen wisselden de top 5 wagens verschillende keren van posities.

Op dag drie ging alles volgens plan, met een ingestelde snelheid van 90 km/u die afhankelijk van het landschap en de windsnelheid werd bijgestuurd.

Het werd een evenwichtsoefening om het batterijpakket niet te ledigen voor het einde van de rit. In de laatste tientallen kilometers werd het spannend maar werd een mooie derde plaats, vlak voor het Turkse en Australische team, behaald.

Het Punch Powertrain Solar Team kwam aan als derde deelnemer, maar wel als eerste vierwieler uit de competitie en hield 80% van de driewielers achter zich.

Tijdens de Abu Dhabi Solar Challenge strijden driewielers en vierwielers tegen elkaar in hetzelfde klassement. Hierbij zijn driewielers altijd in het voordeel qua rol- en luchtweerstand.