UHasselt en Hogeschool PXL willen met Makerspace STEM-opleidingen boosten

De Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL hebben op woensdag 21 januari Makerspace, een nieuw, multidisciplinair technologisch 'maaklabo' voor het grote publiek, officieel geopend.

Trefwoorden: #Makerspace@PXL/UHasselt, #Markerspace, #PXL, #STEM-opleidingen, #UHasselt, #Universiteit Hasselt

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - Markerspace, UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Makerspace@PXL/UHasselt is een nieuw, multidisciplinair technologisch ‘maaklabo’ voor het grote publiek op de Technologiecampus (gebouw H) in Diepenbeek.

Luc De Schepper, rector UHasselt: “Vlaanderen kampt met een tekort aan wetenschappelijke en technische profielen. Met initiatieven zoals Makerspace willen we méér jongeren warm maken voor de zogenaamde STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics), en zo onze Vlaamse kenniseconomie helpen versterken.”

De ambitie is om van Makerspace het kloppende hart te maken van een ‘tech and science driven community’, een publiek dat gebeten is door wetenschappen en technologie.

Makerspace staat open voor jong en oud: kinderen lager en secundair onderwijs, leerkrachten, technische en creatieve studenten, de doe-het-zelfhobbyist, startende ondernemers, bedrijven… In het technologisch ‘maaklabo’ kunnen ze (samen) experimenteren met een 3D-printer en lasercutter of een technologieworkshop of bijscholing bijwonen.

De Schepper: “Vlaanderen kampt met een chronisch tekort aan technische en wetenschappelijke profielen. Als we onze kenniseconomie willen versterken, dan moeten we méér jongeren warm proberen maken voor de zogenaamde STEM-richtingen.”

De inschrijvingen voor de Makerspace-workshops lopen alvast als een trein. Alle geplande workshops voor leerlingen uit het lager onderwijs zijn reeds volgeboekt.

Voor de realisatie van Makerspace@PXL/UHasselt ontvingen beide instellingen in 2014 een eenmalige subsidie van 100.000 euro vanwege de Vlaamse overheid (departement EWI).

Alle andere kosten (personeel, aanpassingswerken, website en communicatie) worden gedragen door Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt.