NASA vindt na meer dan 10 jaar marslander Beagle 2 terug

De marslander Beagle 2 werd in 2003 op Mars afgezet maar was spoorloos tot het recent opdook op een foto van NASA's Mars Reconnaissance Orbiter.

Trefwoorden: #Beagle 2, #Beagle gevonden, #ESA, #Mars Reconnaissance Orbiter, #NASA, #ruimtevaart

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET - Beagle werd vanuit het moederschip gelanceerd op 19 december 2003 en had 6 dagen later op Mars moeten landen.

Maar alle communicatie werd verbroken en het tuig was meer dan 10 jaar spoorloos ondanks alle pogingen om het te localiseren.

Een hoge resolutie camera van NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter maakte een foto waarop een object werd waargenomen dat later geïdentificeerd werd als Beagle 2. ESA is bijzonder verheugd over dit nieuws want het levert heel wat waardevolle informatie op die nuttig is voor toekomstige missies.

Het feit dat het tuig succesvol geland bleek te zijn is goed nieuws. Beagle 2 heeft maar een diameter van amper 2 meter dus het was nooit een evidentie om hem te spotten op foto's. De resolutie van de foto's is op de limiet voor het waarnemen van objecten van die grootte.

Ondertussen weten we dat er maar 2 of maximum 3 van de 4 zonnepanelen zich geopend hebben. Het lijkt er ook op dat de parachute nog steeds aan het toestel vasthangt samen met de achterklep.

Beagle 2 bevindt zich in het basin van Isidis Planitia, op max. 5km afstand van de voorziene landingsplaats, dichtbij de evenaar van Mars.