Zelfrijdende auto ook in Vlaanderen binnenkort mogelijk

In het Vlaams parlement werd een meerderheid gevonden om een resolutie in te dienen voor de uitrol van een proefproject voor zelfrijzende auto's in Vlaanderen.

Trefwoorden: #autoconstructeurs, #google car, #proefprojecten, #vlaanderen, #zelfrijdende auto

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia / Toyota Prius omgebouwd door Google tot zelfrijdende auto )

ENGINEERINGNET.BE - De technologie bestaat al langer, maar het wetgevend kader niet. Het is technisch mogelijk om een auto te laten rondrijden die zichzelf bestuurt.

In de VS is Google ermee bezig en ook heel wat klassieke autoconstructeurs werken aan concepten. In Nederland zijn de regels zelfs aangepast om proeven op de openbare weg toe te laten. Op dit ogenblik is er in ons land nog een verbod op zelfrijdende auto's.

Steeds meer politici zijn echter gewonnen voor het idee. Op initiatief van Vlaams Parlementsleden Peter Van Rompuy en Mathias De Clercq werd een meerderheid gevonden om een resolutie in te dienen voor de uitrol van een proefproject voor zelfrijzende auto's op privaat of semi-publiek terrein in Vlaanderen.

Ook op federaal vlak werd een resolutie ingediend om het wetgevend kader aan te passen zodat in de toekomst proefprojecten met zelfrijdende voertuigen ook kunnen worden uitgevoerd op de openbare weg in België.

De parlementsleden stellen dat de uitrol van een proefproject niet alleen een innovatie oefening is voor hippe technologie-liefhebbers, maar dat zulke voertuigen ook een revolutionaire impact zullen hebben op het vlak van verkeersveiligheid, minder fileleed, lagere verzekeringskosten, minder nood aan parkeerplaatsen, enz.

Beschonken achter het stuur kruipen zou geen probleem meer zijn. Ook personen met een beperking zouden mobieler worden. Een volledig zelfrijdend wagenpark kan in een verdere toekomst het verkeer zoals we het nu kennen totaal veranderen. Heel wat infrastructuur die nu nog noodzakelijk is zoals verkeerslichten, zouden kunnen verdwijnen; om maar één ding te noemen.

Er is echter nog heel wat werk aan de winkel. Verzekeringstechnisch bijvoorbeeld zijn er nog heel wat vragen. Wie is er aansprakelijk bij een ongeval? Ook op technologisch vlak kunnen sensoren menselijke inschatting nog niet volledig nabootsen.

Als bestuurder merk je bijvoorbeeld in je ooghoek spelende kinderen op op het voetpad en ga je (hopelijk) automatisch je rijstijl aanpassen. Voor een sensor is beweging op het voetpad geen issue.

Wat wel duidelijk is, is dat de zelfrijdende auto wel eens sneller in het straatbeeld kan verschijnen dan we tot nu toe dachten.