Aantal koperdiefstallen bij de spoorwegen daalt spectaculair

Het aantal kabeldiefstallen op het Belgische spoordomein daalde in 2014 met 73%. Dat meldt Infrabel.

Trefwoorden: #Belgische spoordomein, #Infrabel, #kabeldiefstal, #koperdiefstal, #spoorwegen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - In 2014 vonden er 217 koperdiefstallen plaats op het Belgische spoordomein, waar er dat een jaar eerder nog 810 waren. Dat is een spectaculaire daling van maar liefst 73%.

De trend die reeds halverwege 2014 duidelijk voelbaar was, heeft zich op het einde van het jaar alleen maar bevestigd. De piek van het aantal kabeldiefstallen vond plaats in 2012 en in 2013 besloot Infrabel om actie te ondernemen met een Nationaal Actieplan tegen koperdiefstallen.

Enerzijds werden er een aantal technische maatregelen getroffen zoals de vervanging van koper door aluminium, het ingraven van kabels, videobewaking en het bundelen van de voorraden.

Daarnaast werden er nog verschillende structurele, wettelijke en repressieve maatregelen ten uitvoer gebracht, waartoe werd besloten in overleg met de regering, de politie en de NMBS.

Als recentste initiatief heeft Infrabel een sensibiliseringscampagne gelanceerd om schroothandelaars en bevoegde politiediensten te sensibiliseren.

Door hen een kit te geven met de kabels die het vaakst worden gestolen op het Belgische spoornet, zouden ze verdachte kabels sneller moeten kunnen identificeren.