Maltha Glassrecycling investeert in nieuwe recyclingfabriek

Het gaat om een investering ter waarde van ruim 4,5 miljoen euro in nieuwe productielijnen voor hun grootste recyclinglocatie in Heijningen.

Trefwoorden: #glasafval, #investeren, #Maltha Glassrecycling, #recyclingfabriek, #Van Gansewinkel Groep

Lees verder

Nieuws

( Foto: Van Gansewinkel )

ENGINEERINGNET.NL - Maltha Glassrecycling, dochteronderneming van de Van Gansewinkel Groep, kan in de nieuwe fabriek 11% meer grondstoffen terugwinnen uit afvalglas.

Ook wordt de kwaliteit van de gerecycleerde scherven verder verbeterd. De verbouwing gaat in maart 2015 van start en neemt enkele maanden in beslag. Het glas dat normaal in Heiningen wordt verwerkt gaat tijdens de verbouwing naar de fabriekslocaties in Emmen en Lommel voor verwerking.

Het bedrijf is gespecialiseerd in de recycling van glasafval afkomstig van bedrijven, gemeenten en huishoudens. Jaarlijks verwerkt Maltha ruim 1 miljoen ton glasafval.

“We maken gebruik van de nieuwste recyclingtechnologieën en voegen ook een droogstap toe in het proces. Hiermee stijgt het recyclingpercentage met ruim 11% en wordt ons eindproduct van een nog hogere kwaliteit,” aldus Tich Vanduren, directeur Maltha Glassrecycling.

De sorteer- en scheidingsmachines in de fabriek worden bijna allemaal vervangen door nieuwe technieken en machines. Vanduren: “Dat is een enorme klus, waarbij we de complete lijn opnieuw opbouwen. Sommige machines of onderdelen krijgen een tweede leven.

We hergebruiken bijvoorbeeld de transportbanden in de nieuwe inrichting. De nieuwe machines maken het mogelijk om - door de toepassing van een nieuw droogsysteem en de toevoeging van een extra sorteerstap - vervuiling met keramiek, steen en porselein nog beter te verwijderen.

Steenachtig materiaal smelt namelijk niet in een glasoven. Ook investeren we in nieuwe machines die loodglas en hittebestendig glas zoals Pyrex, zoals bijvoorbeeld ovenschalen, herkennen.”

“Het beste is natuurlijk wanneer afvalstromen zoals kruiken, borden of ovenschalen niet in de glasbak komen maar de realiteit is anders. In ons proces zorgen we dat het glas van een steenachtige vervuiling van soms wel 10 kilo per ton afvalglas opgewerkt wordt naar maximaal 25 gram per ton schone scherven,” aldus Vanduren.

De nieuwe fabriek speelt in op een steeds mindere kwaliteit van het glas dat ingezameld wordt en de steeds hogere eisen die de glasindustrie aan recyclers stelt.

Maltha heeft in 2008 een nieuwe glasverwerkingsfabriek in Béziers (Frankrijk) gebouwd en in 2009 in Szöd (Hongarije).

In 2011 werd de glaszandlijn op de fabriekslocatie in Heijningen uitgebreid en in 2013 de bouw van een compleet nieuwe fabriek in Izon (Frankrijk) afgerond.