Stedin investeert in nieuw elektriciteitsnet

Netbeheerder Stedin gaat de komende drie jaar nieuwe elektriciteitsnetten aanleggen in Dordrecht en Zwijndrecht. Een investering van ruim 30 miljoen euro.

Trefwoorden: #elektriciteit, #elektriciteitsleiding, #hoogspanningsstation, #investering, #netbeheerder, #Stedin

Lees verder

Nieuws

( Foto: Stedin )

ENGINEERINGNET.NL - Deze inversteringen vergroten de leveringszekerheid en zal ook in de toekomst voldoende capaciteit zijn als klanten in toenemende mate elektriciteit gaan terugleveren.

De netbeheerder investeert 31 miljoen euro in het aanleggen van drie nieuwe hoogspanningsverbindingen en een nieuw verdeelstation op de Oranjelaan in Dordrecht.

Henk Blom, directielid Stedin: "We gaan de belangrijkste elektriciteitsvoorzieningen moderniseren voor onze klanten in Dordrecht en Zwijndrecht. We zorgen dat deze nieuwe kabels, stations en de diverse vervangingen van ons net decennia meegaan.."

In 2015 begint Stedin met de aanleg van twee nieuwe kabels met een spanning van 50 kiloVolt onder het Wantij in Dordrecht tussen haar hoogspanningsstations in de Merwedehaven en de Oranjelaan.

Daarna legt de netbeheerder een nieuwe verbinding met twee kabels onder de Merwede door tussen Dordrecht Merwedehaven en haar hoogspanningsstation Zwijndrecht in de wijk Walburg.

Verder wordt er tussen de hoogspanningsstations van Stedin en landelijk beheerder TenneT in Dordrecht Merwedehaven een extra verbinding gelegd.

Omdat ook moderniseringen en aanpassingen aan de elektriciteitstations nodig zijn, bouwt de netbeheerder een gloednieuw 50/13 kiloVolt station op het bestaande terrein aan de Oranjelaan nabij de kruising met de Noordendijk.

In de bestaande stations Dordrecht Merwedehaven en Zwijndrecht Walburg worden installaties gemoderniseerd en de capaciteit uitgebreid.

Alle nieuwe elektriciteitsverbindingen en de stations zijn op afstand bestuurbaar vanuit het Bedrijfsvoeringcentrum (BVC) van de netbeheerder. Stedin verwacht de werkzaamheden eind 2017 gereed te hebben.

Aannemer Joulz Energy Solutions heeft de opdracht gekregen voor de uitvoering van het project samen met de Gorinchemse aannemers Van Vulpen en Pellikaan.