Stopzetting Doel 1 is onherroepelijk voor 15 februari. Of toch niet?

Kerncentrale van Doel 1 wordt op 15 februari van het net gekoppeld, zoals de wet dicteert. Maar intussen is Electrabel volop in onderhandeling om de centrale toch langer open te houden.

Trefwoorden: #doel, #electrabel, #elektriciteit, #energie, #nucleair, #tihange

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE - De kerncentrale van Doel 1 zal op 15 februari van het net gekoppeld worden overeenkomstig de wet van 18 december 2013. Die stipuleert dat elke nucleaire centrale na veertig jaar uitbating gesloten moet worden. Dat laat exploitant Electrabel in een mededeling weten.

Vanaf volgend weekend onderneemt de exploitant de nodige stappen om Doel 1 stil te leggen. Concreet betekent dit dat de centrale gradueel stopgezet worden in de nacht van zondag op maandag. De 121 splijtstofelementen van de reactor worden dan overgebracht naar de afkoelingsdokken, onder controle van de operationele teams.

Doel 1 is de eerste Belgische kerncentrale die 40 jaar werd uitgebaat. De centrale werd in dienst genomen op 15 februari 1975 en moest samen met 6 andere centrales de economische en industriële ontwikkeling van België verzekeren.

Gedurende de uitbatingsperiode produceerde Doel 1 ruim 127.000GWh elektriciteit, het equivalent van het jaarlijks verbruik van 36 miljoen gezinnen. De eenheid laat over het geheel van haar levensduur een beschikbaarheidsgraad van 89% optekenen.

Dat Doel 1 volgens de wet 'onherroepelijk' dichtgaat, betekent dan weer niet dat ze definitief sluit. Zowel een verlenging van Doel 1 als 2 liggen momenteel op tafel van de regering. Eerder verlengde regering ook al de levensduur van Tihange 1 met tien jaar. Ook bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Nederland en Zweden stelden de sluiting van van enkele kerncentrales met 20 jaar uit.

Electrabel daarover: "Overeenkomstig de beslissing van de federale regering van 18 december 2014, onderhandelen de minister van Energie en Electrabel, Groep GDF SUEZ ondertussen verder over de modaliteiten voor de verlenging van Doel 1 & 2".

"Electrabel neemt op constructieve wijze deel aan deze gesprekken en legt daarbij de nadruk op de noodzaak om een duidelijk economisch en juridisch kader te definiëren. Dat maakt het mogelijk om lokaal de 600 tot 700 miljoen euro te investeren, die nodig zijn voor de verlenging.

Indien het zover komt, zullen naar verluidt een 200-tal nieuwe aanwervingen nodig zijn, waaronder enkele tientallen ingenieurs en technici.