Leuvense onderzoekers ontdekken agressieve vorm van hiv

Onderzoekers van het Laboratorium Klinische en Epidemiologische Virologie van de KULeuven ontdekten in bloedstalen een agressieve variant van hiv in Cuba.

Trefwoorden: #aids onderzoek, #hiv, #Klinische en Epidemiologische Virologie, #KU Leuven

Lees verder

Nieuws

( Foto: wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Onveilig vrijen met meerdere partners verhoogt de kans op besmetting met meerdere soorten van hiv bij één patiënt.

Samen kunnen deze soorten een nieuwe variant van het virus vormen. Dit was reeds bekend en een bekommernis.

Eén van deze varianten blijkt nu echter veel gevaarlijker te zijn dan de tot nog toe gekende vormen van hiv. Besmette patiënten krijgen binnen de drie jaar aids, soms nog voordat ze merken dat ze besmet zijn.

Om de cellen in het menselijk lichaam binnen te dringen moet hiv zich eerst verankeren aan die cellen. Dat doet het virus via ankerplaatsen of co-receptoren.

Dit zijn proteïnen op het celmembraan. Het is bij de overstap tussen ankerplaatsen dat het virus als het ware in een hogere versnelling gaat.

Onderzoekers van het Laboratorium Klinische en Epidemiologische Virologie ontdekten nu dat een agressieve variant van hiv die gevonden werd in Cuba, deze overstap van ankerplaatsen waarschijnlijk veel sneller maakt.

Daardoor wordt de eerste sluimerende fase sterk ingekort en kan het virus veel sneller en agressiever optreden.

De overgang van ankerplaatsen verloopt normaal gezien heel moeilijk. De onderzoekers vermoeden dat de snelle overgang door deze variant mogelijk werd doordat ze stukjes van verschillende subtypes van hiv combineert.

Eén van deze stukjes bevat een protease dat uiterst efficiënt te werk gaat. Protease is een enzym dat de proteïnes die nodig zijn om het virusdeeltje op te bouwen naar de juiste vorm verknipt.

Door deze onverwacht snelle evolutie van deze hiv-variant, lopen patiënten het risico ernstig ziek te worden nog voordat ze merken dat ze besmet zijn met het virus.