8 MW-windturbines voor GDF Suez projecten in Kanaal en Golf van Biskaje

De Franse overheid heeft het consortium rond GDF Suez, geselecteerd voor de bouw en exploitatie van de offshore windparken nabij Le Tréport en Yeu-Noirmoutier, allebei goed voor 500 MW.

Trefwoorden: #Areva, #Areva-windturbines, #DP Renewables, #GDF Suez, #Neoen Marine, #windturbines

Lees verder

nieuws

( Foto: GDF Suez )

ENGINEERINGNET - Het consortium, dat verder bestaat uit DP Renewables, Neoen Marine en Areva, wil op beide parken Areva-windturbines met een vermogen van elk 8 MW inzetten.

Voor GDF Suez kaderen deze projecten in de ambitie om een referentiespeler te worden in het 'blauwe' deel van de hernieuwbare energieproductie en in de ontwikkeling van lokale industriële activiteiten die hieraan zijn verbonden.

Het inzetten van 8 MW-turbines moet de productiviteit en het rendement vergroten en het aantal turbines verminderen. Het verkort ook de bouwtijd, vereenvoudigt het onderhoud en zou ook beter compatibel zijn met de visserij. De fabricage van de turbines moet in 2018 van start gaan, in Le Havre.

De bouw van de windparken zelf moet in 2019 van start gaan, de energieproductie in 2021. Het onderhoud zal gebeuren vanuit de havens van Dieppe en Le Tréport voor de turbines nabij de Normandische kust en vanuit L’Herbaudière en Port-Joinville voor de turbines van Yeu-Noirmoutier.


ACHTERGROND
Le Tréport ligt in Opper-Normandië, tussen Dieppe en de monding van de Somme. Het eilandje Yeu en het bijna-eiland (de verbindingsweg met het vasteland ligt bij hoog tij onder water) Noirmoutier liggen in de Golf van Biskaje, niet ver van de monding van de Loire. Om een lokaal draagvlak tot stand te brengen zijn er twee bedrijven opgericht, Les Eoliennes en mer de Dieppe-Le Tréport in Rouen en Les Eoliennes en mer de Vendée in Nantes. Rechstreeks en onrechtstreeks zouden beide windparken samen 6.000 arbeidsplaatsen moeten opleveren.