Microbiologische samenstelling grondwater in kaart gebracht

Waterbedrijf Vitens heeft samen met onderzoeksinstituut TNO het DNA-profiel (microbiologische samenstelling) van 32 van haar ruim 100 grondwaterwinningen in kaart gebracht.

Trefwoorden: #3M, #bacteriën, #DNA Fingerprinting, #drinkwaterbedrijf Oasen, #grondwater, #KWR, #Microbiologische samenstelling, #onderzoeksinstituut, #TNO, #Vitens, #Wavin

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.NL - Vitens werkt met behulp van het in kaart brengen van de DNA-profielen, zogeheten DNA Fingerprinting, aan een methode om real time te kunnen meten wat de microbiologische kwaliteit van het grondwater is.

Uit het onderzoek blijkt dat de grondwaterbronnen allemaal een unieke microbiologische samenstelling hebben, waarmee je als het ware een vingerafdruk van het water kunt maken. Deze vingerafdrukken blijven jaren stabiel, ook tijdens het transport door de leidingen naar de kraan bij de klanten thuis. Daardoor is de herkomst van een glas kraanwater nauwkeurig te herleiden tot een specifieke bron.

Bij elke vorm van verstoring, door bijvoorbeeld een vervuiling, verandert deze vingerafdruk direct. Tot nu toe was niet bekend dat alle grondwaterbronnen een eigen microbieel ecosysteem-profiel hebben. Daarom is het mogelijk DNA Fingerprinting te gebruiken om veranderingen te detecteren en daarmee de veiligheid en kwaliteit van het kraanwater te volgen en te verbeteren.

Tot nog controleren waterbedrijven wereldwijd de kwaliteit van het kraanwater door het handmatig nemen van monsters en deze te analyseren in een laboratorium op een vastgesteld aantal parameters. Deze methoden kosten relatief veel tijd en geld om tot een uitslag te komen.

Met behulp van DNA Fingerprinting verwacht het waterbedrijf veel tijd en geld te kunnen besparen en de drinkwatercontrole te kunnen moderniseren. Deze techniek is namelijk te automatiseren. Mogelijk wordt op zeer lange termijn zelfs het gebruik van een petrischaaltje overbodig.

Er zijn drie vervolgonderzoeken bij Wetsus en onderzoeksinsituut KWR gestart. Deze onderzoeken richten zich op het gebruik maken van de DNA Fingerprint techniek voor “early warning”, impact analyse (track & trace) van een mogelijke besmetting door een lekkage of het doorslaan van een filter in de zuivering (zuivering/distributie).

De techniek is toegepast in samenwerking met 3M, Wavin, onderzoeksinstituut TNO, KWR en drinkwaterbedrijf Oasen.