Wisselstukkensector niet klaar voor 3D-printing

Uit onderzoek van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) blijkt dat, hoewel 3D printing technologie in de industrie ingeburgerd is, de wisselstukkensector hier nog niet klaar voor is.

Trefwoorden: #3D printen, #logistiek, #onderdelen, #VIL, #Vlaams Instituut voor Logistiek, #wisselstukken, #wisselstukkensector

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Een rapport van McKinsey voorspelt dat, tegen het jaar 2025, 30 tot 50% van onderdelen en wisselstukken geproduceerd zal worden door 3D printers, met een kostenbesparing van 40 tot 55% ten opzichte van niet 3D-geprinte producten.

Het VIL onderzoek geeft echter aan dat er dan in 10 jaar nog heel wat moet veranderen. Het aandeel onderdelen en wisselstukken dat momenteel in aanmerking komt voor 3D printing bedraagt minder dan 1%.

In maart 2014 werd samen met 13 verladers en logistieke dienstverleners een project opgezet om de opportuniteiten van 3D printing te onderzoeken voor de logistiek van wisselstukken.

De conclusie van het onderzoek was dat de mogelijkheid om met 3D printing technologie wisselstukken aan te maken bestaat, maar de kostprijs, snelheid van printen, beschikbare materialen en de printkwaliteit zorgen er vaak voor dat het niet rendabel is.

Het instituut ontwikkelde een selectietool die bedrijven moet helpen onderdelen te selecteren die voldoen aan de criteria om economisch rendabel printen mogelijk te maken.

Om te kunnen beslissen of een bepaald onderdeel kan geprint worden, is verschillende informatie noodzakelijk: exacte afmetingen en samenstelling materiaal, beschikbaar zijn van een 3D file, IP bescherming of certificeringseisen ...

Uit het onderzoek blijkt dat deze informatie vaak niet voorhanden is. Producenten moeten hun huidige informatiesystemen (ERP, WMS …) uitbreiden met deze data.


Project ‘3D printing voor de wisselstukkenlogistiek’
Het project ging van start in maart 2014, samen met een groep van dertien verladers en logistieke dienstverleners: Atlas Copco, BASF, bpost, Carglass, DHL Global Mail, Eriks+Baudoin, Facil, GC Europe, H.Essers, SDV Belgium, Siemens, Van Hool en Volvo Group Logistics Services.