Wereldprimeur: Boon Edam installeert hoogst geplaatste draaideur in Dubai

Het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa, verbrak bij de opening in 2010 diverse records en daar is nu een nieuwe aan toegevoegd.

Trefwoorden: #Boon Edam, #Burj Khalifa, #draaideur, #Dubai, #Tourniket, #Verenigde Arabische Emiraten

Lees verder

Techniek

( Foto: Boon Edam )

ENGINEERINGNET.NL - Het hoogste gebouw ter wereld omvat de hoogste vrijstaande constructie, het grootste aantal verdiepingen, de hoogste etage en de lift met de langste reisafstand.

Onlangs is er nog een record aan deze lijst toegevoegd: 'At the top - Burj Khalifa Sky' is nu het hoogste outdoor observatieplatform ter wereld.

Boon Edam heeft een eigen aandeel in dit nieuwste record en installeerde de hoogst geplaatste draaideur ter wereld die toegang biedt aan het nieuwe observatiedek op de 148e verdieping.

De Verenigde Arabische Emiraten staat bekend om zijn gebouwen die alle records verbreken en de Burj Khalifa voert de lijst aan. Het gebouw werd in 2010 geopend, bekleedt al vijf jaar de positie van hoogste gebouw ter wereld en zal nog wel even in het bezit blijven van dit record.

Bij de opening van het gebouw bevond het hoogste outdoor observatieplatform zich op de 124e verdieping.

Het nieuwe 'At the Top - Burj Khalifa Sky'-platform bevindt zich niet letterlijk boven op het gebouw, maar de 148e verdieping van 160+ verdiepingen komt dicht in de buurt.

Het nieuwe observatiedek geeft bezoekers, die geen last van hoogtevrees hebben, een schitterend uitzicht over de stad die zich 555 meter onder hen bevindt.

Omdat Boon Edam ook de draaideuren van het observatieplatform op de 124e verdieping heeft geïnstalleerd, werden zij opnieuw benaderd voor de entree naar het nieuwe platform. Op deze enorme hoogte worden er veel hogere eisen aan de entree gesteld dan in een normaal gebouw.

De deuren moeten bestand zijn tegen een extreem hoge windbelasting van minimaal 3000 Pascal, wat overeenkomt met een F3-klasse tornado: ruim 4 keer zoveel als de norm waaraan een normale deur moet voldoen.

Voor het platform op de 124e verdieping was Boon Edam de enige fabrikant die deze uitdaging het hoofd kon bieden. Omdat deze draaideur al vijf jaar naar volle tevredenheid functioneert, was Boon Edam de logische keuze als leverancier van de nieuwe draaideur.

Boon Edam installeerde op de 148e verdieping dezelfde speciaal ontwikkelde Tourniket draaideur als op de 124e verdieping.