Pinda’s eten op jonge leeftijd verlaagt risico op allergie

Nieuw onderzoek toont aan dat het regelmatig eten van pinda's vanaf 11 maanden de ontwikkeling van allergie met maar liefst 80% kan doen dalen.

Trefwoorden: #allergische reactie, #Kings College, #noten, #noten allergie, #pinda's, #pinda allergie

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET - Wetenschappers van het vermaarde Kings College in Londen deden een grootschalig onderzoek naar pinda allergie bij kinderen.

Kinderartsen en diëtisten raadden tot nog toe het eten van pinda's voor jonge kinderen af, net omwille van het risico voor het oplopen van een allergie.

Voedsel allergieën komen steeds frequenter voor. 1 tot 3% van de kinderen in West Europa zou een pinda allergie hebben. Pinda allergie ontwikkelt zich op jonge leeftijd, er is geen behandeling en de allergie verdwijnt ook niet met de leeftijd.

Maar het is een risico dat heel wat problemen stelt in het dagelijkse leven (heel veel producten kunnen sporen van pinda's bevatten).

Symptomen van een allergische reactie kunnen zijn: rood gezicht, warm gevoel, jeuk rond of in de mond en aan handpalmen of voetzolen, tranende ogen, niezen, zwelling van tong, lippen en oogleden, misselijkheid, braken, buikpijn en diarree, een astma-aanval en duizeligheid. In extreme gevallen kan het slachtoffer het bewustzijn verliezen of stikken en is dringende medische hulp nodig.

Kings College bestudeerde 640 kinderen tussen 4 en 11 maanden out, die allemaal beschouwd werden als een risico voor het ontwikkelen van een pinda allergie (doordat ze reeds andere allergieën of exczeem hadden).

De helft van de kinderen at op regelmatige basis voedsel met pindanoten , de andere helft kwam niet in aanraking met pindanoten tot de leeftijd van 5 jaar. Met opvallend resultaat.

Minder dan 1% van de kinderen die pinda's hadden gegeten ontwikkelde een allergie tegenover 17,3% van de kinderen die geen pinda's hadden gegeten. Het niet eten van voedsel met pindanoten blijkt dus geen goede strategie om de ontwikkeling van allergie te vermijden, integendeel.$

Alle elementen van de studie samen genomen verlaagt het eten van pinda's op jonge leeftijd het risico op het ontwikkelen van pinda allergie met 80%.

Professor Gideon Lack, King’s College Londen, die de studie leidde: "Dit is een baanbrekende klinische ontwikkeling die eerdere richtlijnen tegenspreekt.

Alhoewel men er sinds 2008 reeds van aan het terugkomen is in de VS en Groot Brittannië, suggereert onze studie dat nieuwe richtlijnen nodig zijn om het aantal pinda allergieën terug te dringen."