Smartphone verraadt locatie door stroomverbruik

Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een app die door analyse van het stroomverbruik van een smartphone met 90% precisie iemands locatie kan achterhalen.

Trefwoorden: #applicatie, #app stroomverbruik locatie, #datanetwerk, #locatiebepaling, #smartphone batterij, #stroomverbruik, #wifi

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET - Het GPS of WiFi signaal van je smartphone hoeft niet langer op te staan om je locatie te achterhalen.

Dat toonde een studie aan van onderzoekers van Stanford University en het Israëlische defensiebedrijf Rafael Ltd. Een analyse van het stroomverbruik is voldoende.

Een smartphone gebruikt meer batterij hoe verder hij verwijderd is van een zendmast en hoe meer obstakels het signaal tegenkomt. In combinatie met andere algoritmes op basis van de activiteit van de gebruiker kan iemands locatie al na enkele minuten achterhaald worden.

Deze kennis werd in een app gestoken die het stroomverbruik van het Android toestel analyseert. De app heeft hiervoor geen toegang tot GPS of WIFI signalen nodig. Enkel het stroomverbruik en het datanetwerk signaal zijn voldoende.

Moeten we ons ongerust maken? Eerst en vooral zou je deze app zelf moeten installeren. Anderzijds bestaan er reeds heel wat apps die toegang hebben tot informatie over stroomverbruik.

Dit soort toegang tot sensoren wekt minder argwaan bij de gebruiker dan permissie tot GPS locatie gegevens, waarvoor autorisatie is vereist.

Bovendien moet de app al enkele minuten tijd actief zijn om het gebied waar de gebruiker zich bevindt in kaart te brengen en moet je op basis van andere gegevens het gebied al tot een regio kunnen verkleinen.

Dus voorlopig loopt het nog niet zo'n vaart. Anderzijds blijkt dat voorzichtigheid geboden is voor apps die toegang hebben tot stroomverbruik.


(Ffoto: Wikipedia)