Kleinste brandblusser ter wereld op de markt gebracht

Het Nederlandse bedrijf Ardexx introduceert de kleinste brandblusser ter wereld die werkt zonder drijfgas.

Trefwoorden: #Ardexx, #brandblusapparatuur, #brandblusser, #drijfgas, #woningbrand

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ardexx )

ENGINEERINGNET.NL - Deze brandblusser wordt voor de lancering overhandigd aan Yolan Koster, wethouder Zorg en Welzijn van de gemeente Woerden en zelf gehandicapt.

Koster is jarenlang bestuurslid geweest van de Taakgroep Handicap en Samenleving met als specifieke taakstelling 'veiligheid'.

In die hoedanigheid is zij mede initiator en ambassadeur geweest voor het ontwikkelen van een 1-armige blusser voor deze grote doelgroep van verminderd zelfredzame mensen. Een ontwikkeling die uiteindelijk 8 jaar heeft geduurd.

De groep mensen met een handicap bedraagt 14% van de Nederlandse bevolking, de groep verminderd zelfredzamen maar liefst tussen de 20% en 25%.

Uitvinder van deze kleinste brandblusser ter wereld is Ardexx, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie en distributie van brandblusapparatuur. De brandblusser is slechts vijftien centimeter hoog is, is met één hand te bedienen en bevat geen drijfgas.

Dit maakt de brandblusser geschikt om in een handomdraai een fel uitslaande keukenbrand te doven. Ook past deze gemakkelijk in de keukenla. Ze hoeven niet zoals traditionele brandblussers periodiek te worden gekeurd en hoeven niet rechtop te staan.

Het Verbond van Verzekeraars stelde vast in de 'risicomonitor woningbranden 2014', dat er in 2013 per dag 315 brandclaims zijn binnengekomen. Het Verbond geeft aan dat er 'per jaar in 1 op de 65 woningen brand is'.

Brandweer Nederland stelde vast dat in dat jaar 600 (zwaar)gewonden zijn geweest n.a.v. brand in huis en 52 doden. Nergens in huis ontstaat zo vaak brand als in de keuken.

'Het werd hoog tijd voor een handzame en veilige brandblusser die gemakkelijk is in gebruik voor jong en oud,' vindt Vincent Ruinaard, CEO van Ardexx B.V. 'De paniek is immers groot wanneer de vlam in de pan slaat of als op welke manier dan ook brand uitbreekt in huis.

Daar komt bij dat we met z'n allen steeds langer zelfstandig thuis wonen en de risico's hierdoor toenemen.

Naast het kleine model van vijftien centimeter is er ook een groter model van 36 centimeter ontwikkeld, die niet alleen uitermate geschikt is voor grotere branden in huis, op kantoor, op vakantie of tijdens outdoor activiteiten, maar ook voor onderweg, zoals in de auto, caravan, vrachtwagen of boot.

Daarnaast is de brandblusser ook leverbaar in een model speciaal ontwikkeld voor horecakeukens, en voor hen bij uitstek geschikt voor het blussen van een brand in grote frituurpannen of in meerdere pannen tegelijk.