Bouw Delftse protonenkliniek eindelijk van start (+video)

Na jaren voorbereiding zal de bouw van het Holland Particle Therapy Centre (HollandPTC) in mei van start gaan. Hierdoor zal protonentherapie vanaf 2017 beschikbaar zijn in Nederland.

Trefwoorden: #Erasmus MC, #Holland Particle Therapy Centre, #Holland PTC, #kanker, #LUMC, #protontherapie, #TU Delft, #tumoren

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - TU Delft )

ENGINEERINGNET.NL - Dit hebben initiatiefnemers Erasmus MC, LUMC en TU Delft in een persbericht bekend gemaakt.

Het centrum voor protonentherapie wordt in Delft gebouwd en zal in 2017 haar deuren openen. Protonentherapie wordt in het buitenland al volop toegepast bij de behandeling van kanker.

Nu komt de behandeling ook in Nederland beschikbaar, midden in het dichtstbevolkte gebied van Nederland.

Het belangrijkste voordeel van radiotherapie met protonen ten opzichte van de huidige behandeling is dat tumoren veel gerichter kunnen worden aangepakt, met veel minder schade aan het omringende weefsel.

Voor sommige kankersoorten, bijvoorbeeld rond het oog, het hoofd/hals-gebied, de hersenen en vermoedelijk ook de alvleesklier, is zulke precieze bestraling van groot belang.

Ingrijpende bijwerkingen kunnen met protonentherapie voorkomen worden. Deze en andere patiënten die nu nog met conventionele radiotherapie behandeld worden, zullen duidelijk voordeel hebben bij de nieuwe therapie.

De Minister van VWS besloot in 2013 de therapie voor 2.200 Nederlandse patiënten per jaar in de verzekerde zorg op te nemen, van wie HollandPTC er 600 zal kunnen behandelen.

Een grootschalig klinisch-wetenschappelijk onderzoek naar verdere verbeteringen in de therapie is al van start gegaan.


Uitleg over hoe protonentherapie werkt: