Pop-up MelkSalon opent in Amsterdam

Van 1 tot 30 april komt er een tijdelijk proef- en ontwerplokaal dat consumenten, melkveehouders, zuivelverwerkers, ontwerpers en wetenschappers samenbrengt.

Trefwoorden: #Amsterdam, #consumenten, #Europese melkquotum, #melkquotum, #MelkSalon, #melkveehouders, #ontwerpers, #Pop-up, #proef- en ontwerplokaal, #wetenschappers, #zuivelverwerkers

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Op 1 april vervalt het Europese melkquotum, waarmee de beperkingen op de hoeveelheid melk die melkveehouders mogen produceren worden opgeheven.

Het is het ‘oud & nieuw’ voor melkveehouders. De pop-up MelkSalon faciliteert daarom, en juist nu, een dialoog tussen verschillende belanghebbenden om op een veelal belevende en co-creatieve manier op zoek te gaan naar de herwaardering van melk, passend bij deze tijd.

Er worden onder andere lezingen, ontwerpsessies, filmavonden en stadswandelingen georganiseerd. Ook verzorgen chefs een serie bijzondere diners. De MelkSalon is tegelijkertijd een winkel en een melkbar waar je binnen kunt lopen om bijzondere melken te proeven.

Rond 1900 kende het straatbeeld van Amsterdam vele MelkSalons, waar stadsbewoners een glas melk nuttigden van boeren uit de buurt.

Melk wordt tegenwoordig gekocht in de supermarkt, maar nog steeds speelt melk een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis, (eet)cultuur, economie, innovatiegeest en het landschap. Toch weten velen maar weinig van deze rijke invloed van melk.

De oprichters van de Melksalon zijn van mening dat melk in de supermarkt een anoniem bulkproduct is geworden. Medeoprichter Sietske Klooster: “Tegelijkertijd is er een sterke maatschappelijke discussie gaande over de consumptie van melk, de invloed op milieu en landschap, en de prijs die men ervoor betaalt.

Met de pop-up MelkSalon wordt melk uit de anonimiteit gehaald en gaan we in dialoog over de betekenis van het product voor onze cultuur en maatschappij.”