Robotgrijper voor selectie van groenten gaat wereldmarkt op (+video)

Food Technology Noord-Oost Nederland neemt een meerderheidsbelang in de Delftse robotmaker Lacquey om de grijparm in productie te brengen.

Trefwoorden: #Delftse robotmaker, #Food Technology Noord-Oost Nederland, #Lacquey, #Robotgrijper, #robotmaker

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - Lacquey )

ENGINEERINGNET.NL - Hiermee is de internationale ambitie voor de Delftse robotproducent gewaarborgd.

Voor Food Technology Noord-Oost Nederland (FTNON) betekent de strategische overname een investering in kennis op het gebied van robottechniek in de voedselindustrie. De overige aandelen blijven in handen van de medeoprichters.

FTNON is een wereldwijde producent van machines in de voedingsindustrie. Lacquey ontwikkelt robotgrijpers die kunnen omgaan met productvariatie en die een uiterst voorzichtige greep hebben. Twee factoren die essentieel zijn in de voedingsindustrie.

"Daar waar eerder alleen gebruik kon worden gemaakt van mensenhanden, kunnen nu de 'voorzichtige robothanden' ondersteuning bieden in de primaire manuele voedingsprocessen,” zegt Wilco Fauth, directeur van FTNON.

In 2010 is Lacquey vanuit de TU Delft gestart met de ontwikkeling van de 'voorzichtige robothand'. Dankzij 'under actuation' technologie is het mogelijk om groenten en fruit op te pakken zonder dat er drukplekken ontstaan. Een techniek waar de TU Delft al jaren onderzoek naar doet.

Richard van der Linde, algemeen directeur van Lacquey: "Het inzetten van techniek is voor veel organisaties van essentieel belang om de productiecapaciteit te verhogen, de prijzen laag te houden en de kwaliteit constant te houden. Met de 'voorzichtige robotgrijpers' van Lacquey verwacht ik een revolutie in de voedselindustrie."

Robotsystemen zijn zeer goed om procesbewegingen met een grote herhalingsfactor nagenoeg foutloos uit te voeren. Voor complexe processen blijven dan ook nog steeds mensen nodig. "De robothanden ondersteunen de mensen bij hun werkzaamheden. Door de inzet van de robots kunnen bedrijven per uur per mens meer doen en daarmee kunnen ze hun groei op peil houden," zegt Van der Linde.

In eerste instantie worden de robots ingezet bij Nederlandse producten, waarna de verwachting is dat er interesse komt vanuit de rest van de wereld in deze technologie.


Video: