Europees onderzoeksproject FLUCOP zoekt efficiëntere griepvaccins

Begin deze maand is het Europese onderzoeksproject FLUCOP van start gegaan, dat als doel heeft nieuwe en betere instrumenten te ontwikkelen om griepvaccins te evalueren.

Trefwoorden: #Europa, #Europees onderzoeksproject, #FLUCOP, #griep, #infecties, #UGent, #vaccin, #vaccinatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Door het standaardiseren van tests worden de onderzoeksresultaten transparanter en kan het publieke vertrouwen in seizoensgebonden vaccinatieprogramma’s groeien.

Concreet worden binnen het FLUCOP project instrumenten ontwikkeld om te meten in welke mate een vaccin een goed immuunantwoord kan uitlokken.

Vaccinatie beschermt immers tegen sommige infectieziekten, veroorzaakt door een virus of bacterie, doordat het vaccin het lichaam stimuleert om antistoffen aan te maken tegen een bepaalde ziektekiem.

Binnen FLUCOP worden ook technieken ontwikkeld om klinische data uit verschillende laboratoria te vergelijken, en op termijn meetbare indicatoren te definiëren die bepalen of een gevaccineerde persoon beschermd is tegen latere besmettingen of ziektes.

Het FLUCOP project, met een budget 13,9 miljoen euro, vormt een uniek samenwerkingsverband van 22 partners: Europese vaccinfabrikanten, de academische wereld, ngo’s en de overheid.

Het project wordt deels gefinancierd door het Innovative Medicines Initiative (IMI), een associatie tussen de EU en de Europese farmaceutische industrie.