Digitale maturiteit van Belgische bedrijven in kaart gebracht

Delaware Digital, onderdeel van Delaware Consulting, heeft de resultaten van een studie naar de digitale maturiteit van Belgische bedrijven in een whitepaper gepubliceerd.

Trefwoorden: #Delaware Consulting, #Delaware Digital, #Digital campaigners, #digitale maturiteit, #Digital laggards, #Digital Leaders, #Digital operators, #Digital operators, #Karel De Grote Hogeschool

Lees verder

Nieuws

( Foto: Delaware Digital )

ENGINEERINGNET.BE - De Antwerpse Karel de Grote-Hogeschool heeft bij 213 grote en minder grote Belgische ondernemingen naar de mate waarin ze digitaal actief zijn en wat ze als de belangrijkste uitdagingen zien, gepolst.

Tal van recente internationale studies hebben uitgewezen dat de mate waarin bedrijven digitaal actief zijn, bepalend is voor hun voortbestaan en succes. Uit de survey van Delaware Digital blijkt echter dat die digitale omschakeling niet zo’n makkelijke opdracht is voor Belgische bedrijven.

België heeft nog een lange weg af te leggen op de digitale snelweg. Zo heeft slechts 44% van de deelnemers aan de survey een responsieve website, terwijl ze er zich heel goed bewust van zijn dat de toekomst mobiel is.

76% van de ondervraagde bedrijven heeft minstens één account op sociale media, maar nauwelijks 28% gaat ook effectief in dialoog met de klant.

Het gebrek aan resources blijkt een belangrijk knelpunt: slechts 5% van de ondervraagden heeft een community manager in dienst en nauwelijks 10% van de deelnemers aan dit onderzoek heeft een digitale afdeling binnen het bedrijf.

Het belang van digitaal ondernemen is wel al doorgedrongen: 90% van de deelnemers is ervan overtuigd dat hun digitale activiteiten in de komende twee jaar zullen toenemen.

Bijna 62% van de Belgische bedrijven valt in de categorie ‘Digital laggards’, die nog maar weinig digitale initiatieven hebben genomen.

Kleine bedrijven ressorteren veelal in deze categorie of onder de ‘Digital operators’, die al een aantal voorzichtige stappen richting digitale transformatie hebben gezet.

‘Digital campaigners’ zijn grote of kleine bedrijven die enthousiast op de digitale trein zijn gesprongen maar wiens visie nog niet op punt staat.

De 13% ‘Digital Leaders’ zijn eerder grote ondernemingen. Toch is er ook daar nog terughoudendheid.

Zowel grote als kleine spelers zijn bang voor de technologische uitdaging en worstelen met vragen rond security, privacy en spam. Ze vrezen ook dat ze in de digitale economie het fysieke contact met hun klant zullen verliezen.