Afgeschreven antibiotica krijgen tweede kans door suikers

Utrechtse onderzoekers krijgen een Seed Money Grant om afgeschreven antibiotica een tweede kans te geven door ze te voorzien van suikers.

Trefwoorden: #antibacteriële middelen, #antiviotica, #bacteriën, #resistentie, #Seed Money Grant, #suikers, #Universiteit Utrecht

Lees verder

research

( Foto: © Bmramon at en.wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Resistentie tegen antibiotica is een groeiend probleem en vraagt om nieuwe en betere alternatieven.

Veel nieuw ontdekte antibacteriële middelen halen de markt niet, omdat ze bijvoorbeeld te giftig zijn, slecht oplosbaar of instabiel blijken.

De Utrechtse onderzoekers Marc Wösten en Roland Pieters gaan deze afgeschreven antibiotica een tweede kans geven door ze te voorzien van suikers. Ze kregen een Seed Money Grant om een proof of concept te ontwikkelen.

Het veelvuldig gebruik van antibiotica blijkt een groot nadeel te hebben: de relatief sterke bacteriën die het geneesmiddel overleven, gaan zich vermenigvuldigen en creëren een ‘nageslacht’ dat resistent is tegen het gebruikte antibioticum. Inmiddels zijn er bacteriën die resistent zijn tegen veel antibiotica, zoals de bekende ESBL-vormende, MRSA- en VRE-bacteriën.

Dr. Marc Wösten, moleculair microbioloog bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaat nu antibiotica chemisch aanpassen, zodat het andere eigenschappen krijgt. Dit kan door suikers op het molecuul te zetten of door een bestaande suikergroep te vervangen door een andere suiker. Hierdoor wordt de stof bijvoorbeeld minder giftig, beter oplosbaar of minder afbreekbaar.

Dit in samenwerking met prof. dr. Roland Pieters, chemicus bij het departement Pharmaceutical Sciences van de Universiteit Utrecht, die gespecialiseerd is in eiwit-koolhydraatverbindingen.

Pieters: “De rol van suiker in antibiotica is groot. Ik ga verschillende koolhydraten koppelen aan antibiotica om te kijken wat het effect is. Dit is best een uitdaging, want je wil hiermee niet de werking van het antibioticum verminderen. Je moet dus de juiste verbindingen kiezen."

Vervolgens worden de aangepaste stoffen getest in cellen en weefsels op activiteit, oplosbaarheid en giftigheid. Zodra er een proof of concept is, wordt er gekeken of de industrie interesse heeft. Daarna kan de nieuwe antibiotica worden getest bij dieren en mensen.

Ook gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren kunnen hier baat bij hebben, want in de agrarische sector is antibioticaresistentie ook een groot probleem.

Dit onderzoek sluit nauw aan bij het strategische onderzoeksthema Life Sciences van de Universiteit Utrecht, onder het subthema Public Health.