Interactief datadashboard geeft inzicht in de meest kritische ziektes

Het Janssen Health Policy Centre heeft een innovatief digitaal dashboard onthuld. Dit dashboard verzamelt en geeft Europese gezondheidsgegevens weer over 15 ziektegebieden en 28 landen.

Trefwoorden: #digitaal dashboard, #EU Disease Lens, #europa, #interactief dashboard, #Janssen Health Policy Centre, #Janssen Pharmaceutica, #tuberculose, #ziektebeelden

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot website diseaselens.com )

ENGINEERINGNET.BE - De "EU Disease Lens" is een gratis en gemakkelijk te gebruiken tool. Een interactief dashboard als het ware.

Dit initiatief komt van Janssen's Health Policy Centre (Janssen Pharmaceutica) om het publiek te informeren en de Europese beleidsdialoog rond belangrijke gezondheidskwesties aan te moedigen.

Het biedt toegang tot een platform dat de gegevens van ziektes verzamelt van de meest betrouwbare publieke bronnen, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Commissie.

De "EU Disease Lens" is uniek doordat vanuit één dashboard rijke gegevens geanalyseerd kunnen worden over de meest voorkomende ziektes waar EU-burgers door getroffen worden.

Voorbeelden zijn tuberculose (TBC), diabetes, hepatitis C, HIV, schizofrenie, depressie, Alzheimer, psoriasis, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, multipel myeloom en mantelcellymfoom, alsook wijdverspreide vormen van kanker zoals prostaatkanker en chronische lymfoïde leukemie.

Bijkomend geeft de "EU Disease Lens" ook statistieken weer over:

  • Wereldwijde pijplijn van toekomstige geneesmiddelen
  • Laatste goedkeuringen van nieuwe geneesmiddelen in de EU
  • Ziektegegevens per EU-lidstaat
  • Epidemiologische gegevensvergelijking
  • Totaal aantal patiënten dat lijdt aan de ziektet.o.v. het bevolkingsaantal(%)
  • Totaal aantal patiënten dat lijdt aan de ziekte
  • Totaal aantal DALY's (Disability Adjusted Life Year oftewel het aantal potentieel verloren gezonde levensjaren) (per jaar)

De lancering van de "EU Disease Lens", volgt op de belofte van de Wereldgezondheidsorganisatie van 2014 om tegen 2035 de sterfte als gevolg van TBC te verminderen met 95%.