Onderzoek UAntwerpen ontrafelt gehoormechanisme

Joris Soons van de UAntwerpen onderzocht de structuur van het orgaan van Corti, en bracht het gedetailleerd in kaart. Het orgaan van Corti speelt een belangrijke rol in ons gehoor.

Trefwoorden: #basilair membraan, #Joris Soons, #menselijk oor, #orgaan van Corti, #samenstelling, #trommelvlies, #UAntwerpen, #Universiteit Antwerpen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Geluid wordt opgevangen door het trommelvlies en naar het met vloeistof gevulde binnenoor geleid. In dit binnenoor bevindt zich het basilair membraan.

Bij spraak, muziek en andere complexe geluiden zal elke frequentie waaruit het geluid is samengesteld, een bepaalde locatie langsheen het basilaire membraan laten trillen.

Joris Soons: “Aan dit membraan is het orgaan van Corti bevestigd, met hierin duizenden gerangschikte haarcellen die de minuscule vibraties detecteren en zenuwpulsen naar de hersenen sturen voor interpretatie.”

“In dit werk konden we voor de eerste keer gedetailleerde informatie over de driedimensionale structuur van deze cellen in het orgaan van Corti opmeten.”

Door gebruik te maken van een genetisch gemodificeerde muis, de ‘mTmG-muis’, die een rood fluorescente kleurstof in zijn celmembranen ingebouwd heeft, kon bepaald worden hoe deze structuur over de verschillende locaties langsheen het basilair membraan verandert.

Met de twee-fotonmicroscoop kond de samenstelling van de weefsels driedimensionaal bestudeerd worden. De gedetailleerde informatie helpt ons begrijpen hoe cellen trillen, met elkaar interageren en dus hoe we geluid waarnemen.

Op basis van de resultaten uit het onderzoek zullen in de nabije toekomst computermodellen van dit orgaan van Corti gebouwd kunnen worden, om zo het gehoor in de muis beter te begrijpen.

Dit zal leiden tot het verder ontrafelen van de complexe mechanismen verantwoordelijk voor dit fantastische zintuig.


(bron + foto: UAntwerpen)


Het onderzoek werd gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), de Belgian American Educational Foundation (BAEF) en het National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD, USA).


Op de afbeelding:
Micro-CT-scan van het slakkenhuis bij de muis, waarin het basilair membraan
en het orgaan van Corti zich bevinden.