Wearables op de werkvloer, gevaarlijker dan smartphones?

Onderzoek van Trend Micro bevestigt de populariteit van wearables op de werkvloer. 44% beschouwt wearables als een groter beveiligingsrisico dan smartphone.

Trefwoorden: #beveiliging, #Bring Your Own Device, #BYOD, #hacking, #onderzoek, #security, #smartphone, #Trend Micro, #wearables

Lees verder

Nieuws

( Foto: Trend Micro )

ENGINEERINGNET - Voor dit onderzoek werden 800 IT-beslissingsnemers in Europa bevraagd.

Hiervan bevestigt 79% een toename te zien in het gebruik van wearables bij werknemers. Zowat iedereen (95%) is het er wel over eens dat wearables een bijkomend beveiligingsrisico met zich meebrengen.

In die mate zelfs dat vier op de tien Europese organisaties (44 % in wearables een grotere dreiging zien dan smartphones.

Dit zijn enkele resultaten uit het onderzoek van Vanson Bourne, in opdracht van Trend Micro.

Van elk deelnemend land - het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Benelux, Nordics, Turkije en het Midden Oosten - werden telkens honderd respondenten geregistreerd.

Wearable toestellen zoals smartwatches, de Google glass of fitness armbanden zijn een verlengstuk van ons lichaam geworden. Afgelopen jaar alleen al werden er 4,6 miljoen ‘slimme’ armbanden verkocht.

Geen wonder dat ze ook steeds meer ingang vinden op de werkvloer. Een zorgwekkende evolutie echter voor 1 op 2 ondervraagde organisaties (51%).

En hoewel 95 procent van de Europese respondenten in wearables een bijkomend beveiligingsrisico ziet, geeft toch zo’n 63% van de organisaties hun personeel toestemming deze voor bedrijfsdata te gebruiken.

Slechts 23% ontmoedigt werknemers hun wearables binnen de werkomgeving te gebruiken.

Steven Heyde, country manager Trend Micro België en Luxemburg: “Het is uitkijken hoe ‘connected’ al deze dingen worden en wat de impact is voor data beveiliging in uw organisatie. Wearables zijn interessant, niet alleen voor cybercriminelen, maar ook voor organisaties die informatie en klantengegevens verkopen.”

Een grondige risico-audit omtrent wearables is dan ook aangeraden vooraleer deze toe te laten op de werkvloer, adviseert Steven.

Organisaties in de Benelux zijn het meest voorzichtig: 42% ontmoedigt het gebruik van wearables op de werkvloer. En ‘slechts’ 43% geeft het personeel toestemming voor toegang tot bedrijfsgegevens vanaf een persoonlijk, mobiel apparaat.

Hiermee scoort de Benelux opnieuw het laagst in vergelijking met de rest van de Europese landen.

Vreemd genoeg zijn ook de security-budgetten inzake bedrijfsbeveiliging voorzichtig te noemen in de Benelux.

Waar organisaties in het Verenigd Koninkrijk per maand zo’n 12.817 euro uitgeven aan data-encryptie-methoden om datalekken te voorkomen, is dat in de Benelux gemiddeld 2.750 euro per maand.