icometrix scoort met software die hersenschade bij MS patiënten kan meten

icometrix verkreeg CE-markering voor de software waarmee artsen het hersenvolume van patiënten met MS kunnen meten. Eerder won het bedrijf ook al een gazelle als starter van het jaar.

Trefwoorden: #beeldvorming, #icometrix, #MRI, #MS, #MS MRI scan, #Multiple Sclerose, #software MRI scan, #UAntwerpen

Lees verder

nieuws

( Foto: icometrix )

ENGINEERINGNET.BE - icometrix, spin-off van de Universiteit Antwerpen en KU Leuven verkreeg CE markering voor MSmetrix, software waarmee het hersenvolume en hersenschade van MS patiënten kan worden gemeten.

Dit maakt de stap mogelijk van klinische studies naar de klinische praktijk. Dankzij de CE-goedkeuring van MSmetrix, kunnen neurologen en radiologen deze metingen nu ook ontvangen voor hun individuele patiënten en gebruiken om de therapie voor een individuele patiënt te optimaliseren.

MSmetrix meet zowel hersenvolume en veranderingen daarvan als volume van hersenletsels op basis van een standaard MRI scan. De meetresultaten worden samengevat in een online verslag waarin de vergelijking gemaakt wordt met zowel de waarden van een gezonde populatie als eerdere scans van dezelfde patiënt.

Deze metingen helpen artsen om de progressie van hun patiënten met Multiple Sclerose beter te beoordelen en om de therapie te optimaliseren.

"Het analyseren van MRI-scans met het menselijk oog vereist scrollen door verschillende sets van beelden, welke een 2D weergave van 3D-structuren vormen. Daarom is het beoordelen van hersenvolume en MS hersenletsels moeilijk en tijdrovend; de meeste radiologie rapporten zijn beschrijvend en bieden geen kwantitatieve informatie", zegt neuroradioloog Prof. Paul M. Parizel van de Universiteit Antwerpen, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en vice-voorzitter van de European Society of Radiology.

"Geautomatiseerde software kan zeer snel uiterst nauwkeurige metingen opleveren. Dit vormt een significante verbetering van de klinische follow-up van MS. Samen met de expertise van radiologen en neurologen, zorgen deze nauwkeurige metingen voor betere beslissingen in verband met de behandeling voor elke individuele patiënt," vervolgt prof. Parizel.

MS is een erg heterogene ziekte en het is erg moeilijk om te voorspellen hoe de ziekte in een individuele patiënt zal evolueren", legt Dr Wim Van Hecke uit, mede-oprichter van icometrix. "Daarom is het een moeilijke taak voor MS neurologen om te beslissen welke behandeling de beste optie is voor elk van hun patiënten. Slim gebruik van MRI-beelden kan ons helpen om de nodige antwoorden te vinden," concludeert dr. Van Hecke.

In de nabije toekomst, zal icometrix deze hersenmetingen ook aanbieden voor andere aandoeningen, zoals epilepsie, hersenbloedingen, dementie, de ziekte van Parkinson enz.

icometric maakte ook reeds de stap naar de Amerikaanse markt met de opening van een kantoor in Boston. Naast de CE-markering, wacht icometrix immers ook op FDA-goedkeuring.

Die zal deuren openen voor icometrix in de klinische praktijk in de Verenigde Staten. icometrix werd pas vier jaar geleden opgericht.

Inmiddels is het uitgegroeid tot een internationaal team van 20 medewerkers.