Doctoraatsstudie: snelle test om kankerverwekkende stoffen op te sporen

UHasselt-doctoraatsstudente An-Sofie Stevens heeft een snelle, goedkope test ontwikkeld om kankerverwekkende stoffen te detecteren met behulp van stamcellen in platwormen.

Trefwoorden: #An-Sofie Steven, #cellen, #faculteit wetenschappen, #in-vitro test, #in-vivo test, #kanker, #kankercellen, #platwormen, #tumor, #UHasselt

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Volgens onderzoekster An-Sofie Stevens (faculteit Wetenschappen, UHasselt) kan het gebruik van proefdieren sterk verminderd worden.

Dit is mogelijk omdat bij deze test de delende stamcellen van platwormen geteld worden na blootstelling,

Kankerverwekkende stoffen worden vandaag nog opgespoord via testen op knaagdieren. Zowel in Europa als in de VS zoeken wetenschappers naar alternatieve toxiciteitstesten om het gebruik van proefdieren te verminderen.

Alternatieve in-vitro testen (testen op gekweekte cellen, red.) kunnen weliswaar een groot aantal kankerverwekkende stoffen opsporen, maar ze falen vaak in de detectie van stoffen die indirect kankerverwekkend zijn.

Het UHasselt-onderzoeksteam ontwikkelde nu, in samenwerking met onderzoeker Maxime Willems van de UGent, een alternatieve in-vivo test met platwormen.

An-Sofie Stevens: “Platwormen zijn unieke organismen voor kankeronderzoek: ze beschikken namelijk over een groot aantal experimenteel toegankelijke stamcellen.”

“Kankerverwekkende stoffen beïnvloeden de deling van deze stamcellen, een verandering die op een snelle en eenvoudige manier wordt opgevolgd in onze test. Door de delingspatronen te vergelijken, weten we of de bewuste stoffen direct of indirect kankerverwekkend zijn.”

Deze nieuw ontwikkelde test is sneller en veel goedkoper dan huidige toxiciteitstesten. Zo is het onderhoud van platwormen minimaal. Ook die economische rendabiliteit maakt de test dus interessant.

De onderzoekers zullen nu nagaan of de test met platwormen ook kankerverwekkende stoffen kan opsporen die met behulp van de bestaande toxiciteitstesten doorgaans moeilijk te detecteren zijn.


(bron en foto: UHasselt)