MKB negeert High-Performance Computing

De kleine tot middelgrote ondernemingen kunnen aanzienlijk profiteren van high-performance computing systemen. Maar om welke reden ook, deze sector negeert HPC.

Trefwoorden: #big data analysis, #High Performance Computing, #HPV, #kleine tot middelgrote ondernemingen, #MKB, #TTec

Lees verder

Nieuws

( Foto: Matt Howard - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.NL - Volgens een onderzoek, uitgevoerd door de HPC specialisten van transtec, heeft slechts een minderheid van de ondernemingen (slechts 5%) belangstelling in dit onderwerp getoond.

Dit gebrek aan belangstelling voor deze systemen is in tegenspraak met de potentiële voordelen die zij bieden zoals onder andere het verbeteren van het concurrentievermogen.

In de toekomst zullen HPC systemen waarschijnlijk onmisbaar zijn voor kleine tot middelgrote ondernemingen.

In alle bedrijfstakken zijn gegevensvolumes zo snel groeiende, dat het voor conventionele systemen zeer moeilijk zal zijn om deze grote hoeveelheid gegevens te analyseren.

Ook zijn hoogwaardige HPC systemen essentieel voor Big Data analysis. Deze ontwikkeling zal uiteindelijk ook worden gebruikt door zelfs de kleinste ondernemingen.

De economische onzekerheid in grote delen van Europa heeft geleid tot het feit dat steeds minder bedrijven in nieuwe producten of processen investeren. Op deze manier brengen zij hun concurrentievermogen in gevaar.

In feite kunnen ze de time-to-market- en ontwikkelingskosten van alle producten drastisch verminderen door het inzetten van HPC-oplossingen.

Ondanks de aantrekkelijke combinatie van optimale voordelen en betaalbare
prijzen voor KMO's, had slechts 10% van de onderzochte IT-beheerders gehoord van de term 'HPC'.

Hoewel 15% van de bedrijven met 51 medewerkers of meer bekend zijn met 'HPC', zijn slechts 6% van de engineering kantoren of mechanische engineering bedrijven met maximaal 50 werknemers hiervan op de hoogte.

Een totaal van slechts 25% van de ondervraagden wist dat high- performance computing systemen kunnen worden gebruikt door KMO's of zelfs kunnen worden aangepast aan hun behoeften.

Meer dan 9% van de bedrijven met 201 werknemers of meer heeft aangegeven dat ze HPC systemen gebruiken.

Dit cijfer daalt tot ongeveer 3% onder de bedrijven met 11 tot en met 200 medewerkers.

Van de kleinste ondernemingen met maximaal tien werknemers gebruikt niet één van hen een HPC-oplossing. Het gemiddelde onder alle bedrijven was slechts 5,1%.

De resterende 94,9% van de bedrijven zegt een HPC-oplossing niet te gebruiken of niet te weten wat het is.

Echter, slechts 12% van de bedrijven klaagt over lange responstijden voor intensieve computing-applicaties, met de achterliggende gedachte dat snellere oplossingen in feite niet nodig zijn.