Philips en Mediq introduceren eerste tablet voor echografie in Nederland

Met VISIQ handheld echografiesysteem kunnen huisartsen voor het eerst in hun praktijk en bij de patiënt thuis zeer gemakkelijk diagnostische onderzoeken uitvoeren.

Trefwoorden: #diagnostische onderzoeken, #Mediq, #Medisch Service Nederland, #Philips, #tablet voor echografie, #VISIQ handheld echografiesysteem

Lees verder

Techniek

( Foto: Mediq )

ENGINEERINGNET.NL - Philips en Medisch Service Nederland (MSN), onderdeel van Mediq, brengen als eerste een tablet echografiesysteem op de Nederlandse markt brengen: een klein, plat en gemakkelijk mee te nemen apparaat dat hoogwaardige medische beelden maakt.

Zo kunnen huisartsen eenvoudig in hun praktijk, maar ook op locatie diagnostische onderzoeken uitvoeren en patiënten gerichter behandelen of doorverwijzen naar een specialist.

Huisartsen kunnen de tablet echo inzetten bij patiëntenonderzoek van de buikstreek. Zo kunnen ze constateren of juist uitsluiten of buikklachten voortkomen uit bijvoorbeeld nier- of galstenen, leverafwijkingen, of dat het om onschuldige klachten gaat.

Het systeem is door huisartsen en verloskundigen, voor wie het systeem ook direct beschikbaar komt, bovendien inzetbaar bij onderzoeken tijdens een zwangerschap.

De kwaliteit, flexibiliteit en kosteneffectiviteit van technologie voor echografie heeft de laatste jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Hierdoor wordt echo steeds vaker en op steeds meer locaties ingezet, ook buiten het ziekenhuis.

Ook het aantal huisartsen dat echografie in hun praktijk wil gebruiken neemt toe nu zij een steeds prominentere rol krijgen als eerstelijns zorgverlening. Philips en MSN spelen met de introductie van de VISIQ in op deze behoefte.

De VISIQ combineert de snelle ontwikkelingen op het vlak van miniaturisatie, chiptechnologie en computerrekenkracht met de 30 jaar ervaring die Philips heeft in echografie.

Het levert een ‘handheld’ echosysteem op, in staat beelden te maken van een hoge kwaliteit, voor een zeer toegankelijke prijs, aldus Mediq.

Waar een regulier systeem een flinke omvang heeft, bestaat het VISIQ-systeem uit niet meer dan een tablet en een transducer. Het systeem wordt via zijn touchscreen net zo eenvoudig bediend als een smartphone of normale tablet.

De VISIQ beschikt standaard over een beveiligde draadloze verbinding om onderzoeken te versturen om zo te kunnen opslaan en delen met andere zorgverleners, bijvoorbeeld de specialist in het ziekenhuis.

Eind vorig jaar sloten Philips en MSN een samenwerkingsovereenkomst voor het leveren en onderhouden van een breed portfolio aan echografie-apparatuur aan huisartsenpraktijken.

Om huisartsen te ondersteunen echografie in de eigen praktijk te gebruiken werken Philips en MSN samen met Heelmeesters Echografie Academie, een organisatie bestaande uit radiologen die zijn gespecialiseerd in het geven van echografietrainingen aan collega-artsen.