Tweede jaar op rij een recordaantal teken gevangen

Jaarlijks krijgen 25.000 mensen de ziekte van Lyme, die overgebracht wordt door teken, waarbij 1.000 tot 2.500 mensen langdurig klachten, ook na behandeling, houden.

Trefwoorden: #AMC, #Borrelia-bacterie, #DNA analyse, #Lyme-centra, #LymeProspect, #Radboudumc, #RIVM, #teken, #tekenbeten, #Wageningen UR, #ziekte van Lyme, # Gelre ziekenhuizen Apeldoorn

Lees verder

research

( Foto: Wageningen UR )

ENGINEERINGNET.NL - Doel van het LymeProspect onderzoek is preciezer bepalen hoe vaak langdurige klachten voorkomen na de ziekte van Lyme, en wat de oorzaken zijn van deze klachten. Het gaat om klachten als vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het RIVM en de Lyme-centra van het AMC, Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Voor het onderzoek worden 1.500 patiënten gezocht, die ouder dan 18 jaar zijn, met nog onbehandelde erythema migrans – rode huiduitslag ofwel de eerste fase van de ziekte van Lyme – die zich willen aanmelden via Tekenradar.nl en hun huisarts.

Daarnaast kunnen via de drie deelnemende Lyme centra 500 patiënten met erythema migrans en andere vormen van Lyme meedoen die net beginnen met hun behandeling.

De gezondheid van alle patiënten wordt 1 jaar gevolgd om te kijken bij wie er langdurige klachten ontstaan en bij wie niet. Door het bloedonderzoek en de online vragenlijsten van de patiënten met en zonder klachten te vergelijken, wordt onderzocht wat de mogelijke oorzaken van de klachten zijn.

Hierbij speelt het afweersysteem van de patiënt een rol, het type bacterie, gedragsmatige factoren en of de behandeling laat is gestart. Doel is in de toekomst langdurige klachten na Lyme beter te kunnen voorkomen en behandelen.

Voor het tweede jaar op rij is er door vrijwilligers een recordaantal teken gevangen op 12 vaste tekenvanglocaties. In totaal zijn er 17.400 teken gevangen. Vorig jaar waren dat er 16.800.

Van de drie levensstadia namen vooral de larven sterk in aantal toe, terwijl het aantal gevangen nimfen juist lager lag dan in 2013. In combinatie met het grote aantal muizen afgelopen jaar, de belangrijkste gastheer van de teek, kan dit jaar juist het aantal nimfen hoog uitkomen. Nimfen veroorzaken de meeste tekenbeten.

Sinds de zomer van 2006 vangen groepen vrijwilligers maandelijks teken op een oppervlak van 200 vierkante meter. Elke maand weer op precies dezelfde plek. De tekenvangers slepen een wit laken achter zich aan. De teken die op de planten of op de bodem zitten haken zich aan de onderkant van het tekendoek vast.

Na 25 meter wordt het doek omgedraaid en worden de teken een voor een van het doek af gehaald en in de alcohol gedaan. Het aantal larven, nimfen en volwassen teken wordt opgeschreven.

De teken worden vervolgens opgestuurd naar het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University waar ze geteld worden en in de vriezer worden gestopt. In een later stadium worden de teken door het RIVM op de aanwezigheid van de Borrelia-bacterie en andere mogelijke infecties geanalyseerd via DNA-analyse.

De komende week is het de Week van de Teek. Elk jaar vragen groene organisaties begin april aandacht voor teken en de ziekte van Lyme. De actuele verwachting op Tekenradar.nl geeft aan dat teken nu actief worden.

De komende dagen komt in een groot deel van Nederland de activiteitsverwachting in de categorie ‘Zeer hoog’.