DIFFER en Syngaschem onderzoeken opslag groene stroom

Het FOM-instituut voor funderend energieonderzoek DIFFER en Syngaschem gaan samenwerken aan opslag van groene stroom in de vorm van kunstmatige brandstoffen.

Trefwoorden: #DIFFER, #Fischer-Tropsch-techniek, #groene stroom, #opslag groene stroom, #Syngas

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Voor optimale samenwerking verhuist Syngaschem's Eindhovense onderzoeksteam naar het nieuwe onderzoeksgebouw van DIFFER op het TU/e Science Park.

Opslag van elektriciteit uit wisselvallige energiebronnen als zon en wind is een grote technologische uitdaging voor de toekomstige duurzame energievoorziening. Het concept van deze partners gebruikt groene stroom om water (H2O) en kooldioxide (CO2) om te zetten in syngas.

Via het Fischer-Tropsch-proces is dit mengsel van waterstof en koolmonoxide om te zetten in verschillende schone brandstoffen, zoals diesel, benzine, brandstof voor vliegtuigen, methanol of dimethylether.

Multinationals, zoals Shell, Sasol en Synfuels China, passen de Fischer-Tropsch-techniek momenteel op grote schaal in hun 'coal-to-liquids' (CTL) en 'gas-to-liquids' (GTL) installaties in Zuid-Afrika, Qatar en China.

De bedoeling van de nieuwe samerwerking is om het proces te gaan voeden met syngas dat is gemaakt uit CO2 en H20 uit de lucht, in plaats van uit fossiele brandstof.

Door de koolstofcyclus te sluiten ontstaan ultraschone brandstoffen met een extreem lage koolstofvoetafdruk.

Om syngas duurzaam en kosteneffectief te produceren, zijn doorbraken nodig in de verschillende processtappen, zoals efficiënt water splitsen, innovatieve technieken om CO2 op te breken in een plasma en nieuwe reactorconcepten.

Syngaschem komt voort uit de TU/e en heeft uitgebreide ervaring in oppervlakte- en materiaalonderzoek, katalyse en vernieuwende reactorconcepten. Als het principe van groene stroomopslag zich bewijst in het laboratorium, heeft DIFFER de capaciteiten en kennis om de techniek op te schalen naar een demonstratie-opstelling.


(bron en foto: FOM)

Op de foto:
Prof. Richard van de Sanden (DIFFER) en prof. Hans Niemantsverdriet (Syngaschem) tekenen een memorandum of understanding over samenwerking tussen hun onderzoeksinstituut en bedrijf op het gebied van duurzame energieopslag.