Belgische start-up laat drones veilig vliegen

Airobot is een hoogtechnologisch startend bedrijf dat drones uitrust met veiligheidscomponenten, zodat ze op veilige afstand kunnen blijven van andere objecten.

Trefwoorden: #Airobot, #Corda Campus, #drone, #hoogtechnologische ontwikkelingen, #iMinds, #software, #start-up, #veiligheid, #Vlaams Accelerator Platform

Lees verder

Techniek

( Foto: Airobot )

ENGINEERINGNET.BE - Drones beginnen meer en meer deel uit te maken van het dagelijks leven.

Waar ze in eerste instantie ontwikkeld waren voor militaire doeleinden, zijn ze nu geëvolueerd tot een breed inzetbare technologie waaruit een nieuwe industrie zich aan het ontwikkelen is.

Maar het gebruik ervan brengt ook nadelen met zich mee. Het internet staat bol van foto’s en videos van drones die crashen. Er rijzen dan ook steeds meer vragen over de veiligheid van drones.

Twee twintigers uit Maaseik met een passie voor en ervaring in de luchtvaart begonnen een jaar geleden te experimenteren met hoogtechnologische ontwikkelingen om de veiligheid van drones te verbeteren.

Airobot werd opgericht in maart 2015, na een kapitaalsinjectie van iMinds. Daarnaast mag het Limburgse bedrijf, gevestigd op de Corda Campus in Hasselt, ook rekenen op de coaching van zowel iMinds als VAP (Vlaams Accelerator Platform), dat startende ondernemers in Vlaanderen begeleidt.

Kristof Beenders en Roy Jeunen van Airobot zijn erin geslaagd om na een heel jaar van hoogtechnologische experimenten een component te ontwikkelen, dat ervoor zorgt dat de drone kan uitwijken voor naburige objecten.

Daarnaast laat het de piloot ook toe om een bepaalde afstand tot een object in te stellen en aan te houden. Het hoogtechnologische snufje staat in de dronewereld beter bekend als “collision avoidance” of “sense and avoid”.

De ondernemers willen het echter niet alleen bij deze hoogtechnologische ontwikkeling houden. In vergelijking met de traditionele luchtvaart, met zeer hoge veiligheidsstandaarden, is er in de drone-industrie nog veel ruimte voor verbeteringen.

Het Limburgse bedrijf is ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van DronePort in Sint-Truiden, het toekomstig centrum van de Belgische drone-industrie, waar het zich als één van de eerste bedrijven wil vestigen.

Het product zit momenteel in de prototype-fase, en zal gelanceerd worden in het laatste kwartaal van 2015.