Flanders Vaccine bouwt bruggen tussen industrie en kenniscentra

Gisteren lanceerde Vlaams minister Jo Vandeurzen ‘Flanders Vaccine', een innovatieplatform voor kenniscentra, bedrijven en organisaties actief in R&D van vaccins.

Trefwoorden: #BioMARIC, #BIOMED & LifeTechLimburg, #FlandersBio, #Flanders Vaccine, #onderzoek vaccin België, #PROVAXS, #R&D vaccin, #UAntwerpen, #UGent, #UHasselt, #vaccinatie België, #vaccinatie R&D, #VAXINFECTIO

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Het initiatief Flanders Vaccine moet maximale synergie creëren tussen de academische en industriële actoren in het domein van infectieziekten, immunologie en vaccinologie, om zo innovatie in vaccinontwikkeling te stimuleren.

In Flanders Vaccine brengen VAXINFECTIO (UAntwerpen), PROVAXS (UGent), FlandersBio, BioMARIC en BIOMED & LifeTechLimburg (UHasselt) hun kennis en knowhow samen, om zo innovatie op het vlak van vaccinontwikkeling (verder) te stimuleren. Flanders Vaccine opereert vanuit BioVille, de Limburgse lifesciencesincubator.

België heeft een sterke reputatie als het gaat om de ontwikkeling van vaccins. “Niet alleen in het verleden, ook vandaag speelt België een vooraanstaande rol in de ontwikkeling van vaccins. Denk maar aan vaccins tegen hepatitis B, hepatitis A, humaan papillomavirus en, recenter, tegen ebola”, zegt prof. Pierre Van Damme (VAXINFECTIO, Universiteit Antwerpen).

De nieuwe ‘vaccin-golf’ is toe te schrijven aan de enorme vooruitgang de laatste jaren op het gebied van biotechnologie en op nieuwe inzichten in infectieziekten en immunologie.

België levert daartoe een belangrijke bijdrage, zowel op het vlak van humane als veterinaire geneeskunde. Daarnaast staat ons land sterk in klinisch onderzoek. Zo behoort België bij de landen met het grootst aantal klinische studies per inwoner. Vijf van de top 100 geneesmiddelen wereldwijd werden ook ontwikkeld in België.

“Nieuwe inzichten en technologieën vertalen in innovatieve producten, kan enkel indien partners met uiteenlopende expertises intens samenwerken”, zegt Wendy Hansen, projectcoördinator van het innovatieplatform.

Eén van de beoogde resultaten is dan ook het beter vervlechten van humaan en veterinair onderzoek en ontwikkeling om kruisbestuivingen tussen beide sectoren te laten plaatsvinden.