4 Nederlandse nominaties voor European Inventor Award 2015

Dit is een initiatief van het Europees Octrooibureau (EOB) die de prijzen op 11 juni 2015 voor de tiende keer uitreikt.

Trefwoorden: #baanbrekend werk, #European Inventor Award 2015, #Europees Octrooibureau, #nominaties, #uitvinders

Lees verder

Nieuws

( Foto: EOB - hoofdkantoor München )

ENGINEERINGNET.NL - Deze prijzen worden toegekend aan individuele uitvinders en teams die baanbrekend werk hebben verricht.

Een jury selecteerde vijftien finalisten, verdeeld over vijf categorieën. In de afgelopen negen jaar werden in totaal slechts vier Nederlanders genomineerd, waarvan er één - de uitvinder van de DNA-chip - ook daadwerkelijk een prijs kreeg.

Dit jaar heeft iedere categorie een Nederlandse nominatie, behalve in de categorie Niet-Europese landen. De prijzen worden uitgereikt tijdens een feestelijke ceremonie in Parijs.

Nederlandse genomineerden:

  1. Dr. Kees Schouhamer Immink - Categorie Lifetime Achievement Award


Immink ontwikkelde het coderingssysteem voor de CD, DVD en Blu-ray wat een mijlpaal in de digitale revolutie betekende.

  • Laura van 't Veer - Categorie MKB
    Uitvindster van MammaPrint, een voorspellende borstkankertest, gebaseerd op gen-onderzoek. Het bepaalt ook de kans op uitzaaiingen in een vroeg stadium. Dit maakt een betere prognose en gerichtere behandeling mogelijk, waarbij gegrond kan worden gekozen voor het al dan niet ondergaan van chemotherapie. Dankzij MammaPrint hoeft 20 tot 30% minder borstkankerpatiënten chemotherapie te ondergaan.
  • Henk Jonkers - Categorie Onderzoek
    De Nederlandse onderzoeker ontwikkelde beton met een bacteriële component. Deze kalksteen-producerende bacteriën kunnen ruim 200 jaar in beton overleven en komen in actie als er schade optreedt. Dit jaar komt zelf-herstellend beton, reparatiemortel en een vloeibare reparatie-variant op de markt. Het bio-beton is voor nieuwbouw als onderhoud en renovatie te gebruiken.
  • NXP Semiconductors - Categorie Industrie
    Franz Amtmann en Philippe Maugars van het onderzoeksteam van het Eindhovense NXP Semiconductors zijn de uitvinders van Near Field Communication (NFC). Hiermee kan draadloos kleine hoeveelheden informatie uit worden gewisseld binnen een straal van 10 centimeter. NFC is samen met andere draadloze technologieën als Wifi en Bluetooth te gebruiken en is volgens kenners de nieuwe standaard voor de technologie van de toekomst.
  • De jaarcijfers die het Europees Octrooibureau eerder dit jaar publiceerde onderstrepen het innovatieve karakter van Nederland. Niet eerder werden er zoveel octrooiaanvragen (8.100) ingediend als in 2014.

    Nederland liet daarbij de grootste groei zien binnen de top 10 van Europese landen en staat inmiddels op de 3e plaats wat betreft het aantal octrooiaanvragen in Europa. Philips is de nieuwe nummer twee als het gaat om top aanvragers bij het EOB (2.317 aanvragen in 2014).

    Met meer dan 7.000 medewerkers is het Europees Octrooibureau (EOB) een van de grootste Europese openbare instellingen. Het hoofdkantoor bevindt zich in München en er zijn eveneens vestigingen in Den Haag, Berlijn, Wenen en Brussel. Het EOB werd opgericht met als doel de samenwerking op het gebied van octrooien in Europa te versterken.

    Dankzij de gecentraliseerde octrooiprocedure van het EOB kunnen uitvinders hun uitvindingen op een bijzonder doeltreffende manier in de 38 landen die lid zijn van het Europees Octrooibureau beschermen.