Philips lanceert 3D-navigatiesysteem voor behandeling vaatziekten

VesselNavigator is ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de interventionele röntgensystemen van Philips om katheters te geleiden tijdens de behandeling van vaataandoeningen.

Trefwoorden: #3D-navigatiesysteem, #aorta-aneurysma, #behandeling vaatziekten, #endovasculaire behandeling, #navigatisch, #Philips, #technologie, #vaatziekten

Lees verder

Techniek

( Foto: Philips )

ENGINEERINGNET - Het gaat om een nieuw 3D-navigatiesysteem voor live beeldgestuurde behandeling van vaataandoeningen, zoals een aorta-aneurysma (plaatselijke verwijding van de aorta).

VesselNavigator is een oplossing voor katheternavigatie, ontwikkeld voor gebruik in combinatie met interventionele röntgensystemen.

Het navigatiesysteem zorgt voor een grotere precisie en nauwkeurigheid bij stentplaatsing en dringt ook het gebruik van contrastmiddel tot 70% terug.

"Zo worden de nieren minder belast. En met een toenemend aantal ouderen en mensen met diabetes die een slechte nierfunctie hebben, betekent vermindering van het benodigde contrastmiddel dat meer patiënten in aanmerking komen voor een endovasculaire behandeling," aldus prof. dr. Frank Vermassen, hoofd Thoracale en vasculaire heelkunde in het UZ Gent.

De nieuwe oplossing is ontwikkeld in samenwerking met klinische partners als het Duitse Universitair Ziekenhuis in Keulen en het Universitair Ziekenhuis Gent in België.

Philips speelt hiermee in op de behoefte aan geavanceerde oplossingen voor live 3D-beeldgeleiding. Steeds vaker worden patiënten met een katheter via bijvoorbeeld een prikgat in de lies geopereerd in plaats van met een grote 'open' operatie.

Deze methode is vaak nauwkeuriger, minder belastend voor de patiënt en het aantal verpleegdagen is lager. De snelheid waarmee het aantal van dergelijke ingrepen jaarlijks stijgt, komt in de buurt van de 10%.

Tijdens deze zogenoemde endovasculaire ingrepen wordt een katheter met behulp van medische beeldvorming door grote slagaders of aders gemanoeuvreerd om implantaten op hun plaats te brengen en te ontplooien, zoals stents die de wand van een verzwakt bloedvat moeten versterken.

Bij gebruik van 2D-röntgenbeelden hebben artsen bij het in beeld brengen van het vaatnetwerk tijdens de ingreep vaak het gevoel dat er een dimensie ontbreekt, wat de ingreep nog gecompliceerder maakt.

Ze zijn vaak meer vertrouwd met open chirurgie, waarbij ze de bloedvaten die ze proberen te herstellen rechtstreeks kunnen zien en aanraken. VesselNavigator brengt de 3D-anatomie terug die ze tijdens open operaties gewend waren te zien.

Dit nieuwe systeem is voor alle soorten vaatingrepen te gebruiken, maar een van de belangrijkste toepassingen is beeldondersteuning tijdens de behandeling van aorta-aneurysma's, die zonder behandeling ernstige complicaties kunnen veroorzaken, zoals een zware inwendige bloeding.